Lika nekretnine

Klapa Senjkinje na koncertu u Kaštelima

Objavljeno: 12.08.2019

Pjesmom „Bliže, o Bože moj“ Pučki pivači Donji Kaštili otvorili su u subotu navečer u Kaštel Starom svoj koncert povodom pete obljetnice rada.

Pučki pivači Donji Kaštili pjevačka su skupina koja njeguje stare pučke pjesme i napjeve u nastojanju da od zaborava otrgnu stare melodije Kaštela, a posebno Donjih Kaštela. U pet godina svog rada sudjelovali su na brojnim smotrama, koncertima i drugim nastupima, a organiziraju i cijeli niz prigodnih događanja na području gdje djeluju. Ideja o osnivanju potekla je od njihovog člana Pere Klišmanića, ideji se pridružio i Stiven Donkov, a potom i ostali, a njihova ideja i osnivanje Pučkih pivača pokazala se uspješnom.

- Područje je to di jedan pivač stvara onoga drugoga i sve je isprepleteno tradicijon didov koji su sve te lipe stare note i verse uspješno prinili, evo danas ka šta vidite na svoje potomke svih generacij.Svi oni nastoje sačuvat ono iskonsko u svima nama, taj balans i tu lipotu. Možda slučajnost, a možda i Božja providnost dovela ih je večeras tu prid vas, da van otvore škrinju i ponude  najlipje note i verse našega naroda dalmatinskoga, nečega ča je uvik u nan, sa čim se rađamo i umiremo – kazano je ove večeri u uvodu u nastup Pučki pivači.

„Tebe tražim“, „O, zvizdo moja“, „Majko ljubežljiva“, „Ja sam uskrsnuće i život“, „Sve su koke poludile“ i „Gdje si majko“, dio je repertoara koji su ove večeri izveli slavljenici, prvi tenori Josip Vrtlar i Ante Ukić, drugi tenori Stiven Donkov, Joško Ivičev, Zoran Guček i Ivan Radun, baritoni Marko Zoraja i Pero Klišmanić te basevi JoškO Strižić, Vatroslav Tranfić i MarkO Grozdanić.

Uz njih su na koncertu nastupile i članice klape Senjkinje iz Senja predstavivši se s nekoliko glazbenih numera te klapa Sveti Jeronim iz Kaštel Gomilice, otpjevavši „Na Ciovu šaldun“ i  „Mare moja“
Među gostima koncerta ove je večeri bio i pučki pjesnik Mladen Kuzmanić, koji je govorio stihove posvećene tradiciji i pučkoj pismi, a kojima je publiku na trenutke podsjetio na bogatu kulturnu i povijesnu baštinu Kaštela.

Na kraju koncerta Pučki pivači uputili su zahvale svima koji im pomažu u radu, poput Grada Kaštela, Turističke zajednice Kaštela, brojnih sponzora i pojedinaca, a posebne zahvale otišle su i na adrese onih koji su donedavno bili njihovi članovi, a koji su, zbog različitih okolnosti, morali zaključiti svoje sudjelovanje u radu Pučkih pivača.

 

Novalja.coom