Lika nekretnine

Duhovno-domoljubno glazbeno-poetski recital za pjesnikinju Mariju Dubravac

Objavljeno: 19.08.2019

KOMPOLJE – Kako blagdan sv. Stjepana pada odmah iza velike Gospe, sve to je uvjetovalo specifičnu pripravu za letnju Stipanju u Komoplju. U petak večer don Angjelo je odlučio da se održi vičernjica (kao i svakog dana), a onda da se nastavi s duhovno-domoljubno glazbeno-poetskim recitalom, posvećenim pjesnikinji Mariji Dubravac iz Australije.

Kako je to don Angjelo zamislio, tako je i bilo, misu je predvodio vikarac mons. Marinko Miličević, a koncelebrirali su mu mons. Milan Šimunović, don Jure Ladišić i don Angjelo. Propovijed generalnog vikara je bila tako kratka i tako sadržajna, da je vjerni narod ostao začuđen, sve što je čuo zapamtio je i mogao ponoviti. To je propovijed! Takva se u našim crkvama davno nije čula, jer ostale djeluju kao Ilijada i Odiseja zajedno.

A kada je maša završila, uslijedio je spomenuti duhovno-domoljubno glazbeno-poetski recital. Nazočna je bila pjesnikinja Marija Dubravac, koja već 50 godina živi u Australiji tijelom, ali je duhom u svojoj napaćenoj domovini. Program je don Angjelo osmislio tako da to bude recital, da se izmjenjuju riječi i pjesma, da besjede i pjesme razaberu ovu poetsku večer. A suvereno je svim time vladala konferansje Mateja Posavi.

Bilo je to učinjeno na jako umješan način, kratkim besjedama je dan kontekst o samoj pjesnikinji i njenu stvaralaštvu, a onda je kompoljski zbor otpjevao četiri pjesme koje je na tekstove pjesnikinje Dubravac skladbu načinio upravo don Angjelo. Pritom bi Posavi istakla tematiku i senzibilitet same pjesnikinje, što se onda moglo osjetiti u pjesmama. Na treba ni napominjati da je to sve pjesnikinju Dubravac toliko ganulo da je cijelo vrijeme programa brisala suze, mora se reći da je ova večer bila pravo iznenađenje kojoj se očito nije nadala, a ovako koncipirana je još pojačala dojam.

Nakon što je kompoljski zbor otpjevao svoje pjesme, potom se mikrofona ulovio pjevač Stanko Šarić, mještanin iz rodnoga Marijinog Štitara. Suvereno su ga pratili na tamburicama domaći Patritoti. Zajedno su izveli nekoliko skladbi, opet na tekstove pjesnikinje Dubravac. Malo je reći da se nakon svake izvedbe crkvom prolamao pljesak, i to dugotrajni, dostojan neke opere ili visokovrijednoga koncerta.

Na kraju se vjernom narodu obratila sama pjesnikinja Marija Dubravac. Bio je pisani emotivni tekst, duboko tronuta vjerojatno „iz glave“ ne bi mogla sve kazati što je kanila kazati, suze su joj stiskale grlo. Ako bi njeno obraćanje trebalo sažeti u nekoliko riječi, onda bi se to moglo reći, a da se ne pogriješi oako: „Ostajte tu“ i „Sunce tuđeg neba ne grije kao ono u domovini“.

Na kraju su pjesnikinji darovani sitni darovi na sjećanje, a druženje je nakon ovog recitala nastavljeno u plovaniji do kasnih sati.

Mora se kazati da je ovaj recital, nimalo pretenciozno nazvan duhovno-domoljubno glazbeno-poetskim recitalom, bio tako lijep, tako topao, tako dojmljiv, tako uzvišen, nimalo patetičan, tako nabijen sadržajem i značenjima, da je mogao bez ikakve zadrške biti izveden bilo gdje i na bilo kojoj pozornici. Iako je to možda s lokalne razine prepotentno i neuputno reći, može se kazati da ga je pjesnikinja Marija Dubravac dobila na dar eto u Komoplju, tu gdje se toga možda i najmanje nadala. Hrvati i domovina su joj upravo ovdje zahvaliti, onako kako su mogli i kako su znali, najbolje što su mogli i znali. Iz srca!

M. K.

Novalja.coom