Lika nekretnine

Zahvala Špiki na 25 godina vođenja zborova u svetištu MB Krasnarske

Objavljeno: 25.08.2019

KRASNO - Za vrijeme ovogodišnje proslave blagdana Velike Gospe u glavnom marijanskom svetištu Gospićko-senjske biskupije na Krasnu, čuvar svetišta Stipe Zeba uručio je dar i zahvalu predvoditelju pjevačkog zbora tijekom proslave na Krasnu zadnjih 25 godina, Ivanu Prpiću Špiki.

Priznanje je to jednom od najodgovornijih laika biskupije koji je, osim što vodi katedralni zbor sv. Cecilije iz Senja, i voditelj združenog zbora biskupije za proslave Dana hrvatskih mučenika na Udbini. Prpić je osim toga i voditelj Gradske glazbe Senj te ravnatelj Pučkoga otvorenog učilišta Senj. Ravnajući združenim zborom zadnjih 25 godina, čuvari svetišta su bili Nikola Komušanac koji je svetište  korjenito graditeljski uzdignuo, zatim kraće vrijeme Šimo Božić, Mario Vazgeč i zadnje dvije godine Stipe Zeba. Zeba  je već pokrenuo projekt krucijalne obnove svetišta, a nedavno je izdao i vodič svetišta Majke Božje Krasnarske.

Članove zbora na Krasnu, pod ravnanjem Ivana Prpića, sačinjavali su proteklih četvrt stoljeća ponajviše crkveni pjevački katedralnog zbora iz Senja, kao i pjevači iz Gospića i Otočca, te pjevači iz brojnih biskupija koji su se za Velike Gospe zatekli u svetištu. Tako su ove godine zbor pojačali akademski glazbenik iz Bjelorusije Aljoša Tanovicki i supruga mu violinistica Ivana. Orguljaši proteklih godina bili su razni, najčešće časne sestre.

Za dar Prpić je od čuvara svetišta Stipe Zebe dobio kip Majke Božje Krasnarske, nakon što je isti dar uručio i riječkom nadbiskupu i metropoliti Ivanu Devčiću, te gospićko-senjskom biskupu Zdenku Križiću.

GSB/M.K.

Novalja.coom