Lika nekretnine

Poziv za sudjelovanjem u programu školskog medenog dana

Objavljeno: 02.09.2019

OTOČAC – Djeca nam se malo kreću, gotovo da nikada ne skaču, ne igraju se, djeca su nam debeljuškasta, sve sami problemi s djecom. Kao uzrok je pronađen u hrani, jedu „nezdravu“ hranu, jedu „hranu smeće“, malo jedu voća i povrća, meda nikako. E to valja promijeniti, ako ne kod kuće, onda barem u školi.

Slijedom toga je danas Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila javni poziv za sudjelovanje u programu školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za ovu godinu.

To po tom pozovu treba biti med zapakiran u nacionalnu staklenku od 370 ml, a pravo sudjelovanja imaju osnivači školskih ustanova: država, jedinica lokalne samouprave, jedinica područne (regionalne) samouprave i druge pravne ili fizičke osobe. Pozivom je osigurano 1,1 milijun kuna za podjelu staklenki meda učenicima prvih razreda osnovnih škola.

Program će se provoditi u prvim razredima osnovnih škola 9. prosinca 2019., povodom obilježavanja sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara.

Javni poziv otvoren je do 1. listopada ove godine.

Svrha programa školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2019. godinu je educiranje djece i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda kao i uključivanja meda u prehranu, a slijedom čega će se osigurati stvaranje boljih uvjeta za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu.

Potreba za programom proizlazi također iz činjenice da je u ranoj razvojnoj fazi djece moguće oblikovati prehrambene navike djece s ciljem trajnog povećanja udjela meda u njihovoj prehrani.

U 2018. godini u programu je sudjelovalo 826 osnovnih škola s 36.342 učenika prvih razreda, kojima je podijeljen med od 190 pčelara.

M.K.

Novalja.coom