Lika nekretnine

Mladim seljacima 45,7 milijuna kuna

Objavljeno: 13.09.2019

ZAGREB - Ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, potpisala pred koji dan 146 novih ugovora iz mjere 6 Programa ruralnog razvoja RH, vrijednih 45,7 milijuna kuna.

Ukupan broj i udio mladih poljoprivrednika u Republici Hrvatskoj iz godine u godinu raste. U Upisniku poljoprivrednika imamo 22.351 mlada poljoprivrednika, što je 13 posto od ukupnog broja poljoprivrednih gospodarstva upisanih u Upisnik. Udio mladih poljoprivrednika Republiku Hrvatsku svrstava visoko na razini Europske unije (6 posto u EU, a RH 13 posto). Ministarstvo poljoprivrede različitim mjerama pokušava motivirati mlade za ostanak na ruralnim područjima i bavljenje poljoprivredom.

U operaciji 6.1.1.  „Potpora mladim poljoprivrednicima“ korisnici potpore su poljoprivrednici stariji od 18 i mlađi od 40 godina koji postaju nositelji, odnosno odgovorne osobe poljoprivrednog gospodarstva. Mladi poljoprivrednici bespovratna EU sredstva u iznosu od 50.000 eura, mogu koristiti za kupnju poljoprivrednog zemljišta, domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda, prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda i sl.

U  3. natječaju zaprimljeno je 967 zahtjeva za potporu, a do sada je ugovoreno 699 projekata, s iznosom potpore od 224 milijuna kuna. Ugovoreno je još 146 za 45,7 milijuna kuna.

APPRR/M.K.

Novalja.coom