Lika nekretnine

Nova otkrića na Velebitu: Duboke jame su jedna od svjetskih posebnosti Hrvatske

Objavljeno: 18.09.2019

KRASNO - Nastavkom vrlo zahtjevnih speleoloških istraživanja u jami „Nedam“ speleolozi su ovaj vikend došli do dubine 1.021 metar. Hrvatska je dobila četvrtu jamu dublju od 1.000 metara, što je značajno u svjetskim okvirima. Istraživanja su organizirali članovi Speleološkog odsjeka PDS Velebit iz Zagreba u suradnji s Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit.
Jama Nedam nalazi se na području svjetski poznatog Strogog rezervata Hajdučki i Rožanski kukovi. Ukupna duljina kanala u jami sada je 1.989 metara i jama se nastavlja dalje u dubinu. Zanimljivo je da se sve četiri hrvatske najdublje jame nalaze na području sjevernog Velebita, uključujući i jamski sustav Lukina jama – Trojama, koji je dubok 1.431 metar. Na istom području nalazi se još pet jama dubljih od 500 metara.

Duboke jame sjevernog Velebita od posebnog su speleološkog i znanstvenog interesa. Geomorfološke posebnosti uključuju i 500 metara dugačke vertikale i velike podzemne dvorane koje se nalaze i 1.000 metara ispod površine. Duboke jame pružaju nove spoznaje o geološkoj građi Velebita, kretanju vode na velikim dubinama, promjenama klime na Zemlji tisuće godina u prošlosti i o endemskim životinjama koje žive u podzemnim ekosustavima.

NPSV/M.K.

Novalja.coom