Lika nekretnine

DR. VUKUŠIĆ: GRETA THUNBERG - Mesija globalne ljevice, ili samo iskorišteno dijete?

Objavljeno: 26.09.2019

O globalnom fenomenu mlade Šveđanke, tinejdžerske klimatske aktivistice Grete Thunberg, danima se vode brojne polemike. Mlada Šveđanka otvorila je u ponedjeljak UN-ov summit o klimi osudom svjetskih vođa da su propustili poduzeti snažne mjere u borbi protiv klimatskih promjena.

Kako se usuđujete?", bijesno ih je upitala 16-godišnja Greta.

"To je sve krivo. Ne bih ni trebala biti ovdje, već u školi na drugoj strani oceana, no svi vi dolazite nama mladima i u nama tražite nadu. Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove i moje djetinjstvo ispraznim riječima", kazala je Thunberg, emotivna i potresena.

Je li riječ doista o pravoj, mladoj i srčanoj ekološkoj aktivistici, ili se u toj priči krije i manipulacija maloljetnom djevojčicom, otvoreno je progovorio i psihijatar s KBC Zagreb, dr. Herman Vukušić.

Prenosimo njegovo mišljenje:

''U ovaj ponedjeljak američka nacionalna mreža "Fox News" ispričala se maloljetnoj švedskoj aktivistici Greti Thunberg zbog izjave koju je u jednoj od emisija te mreže izrekao politički komentator Michael Knowels.

A Knowels je rekao sljedeće: 'Histerija oko klimatskih promjena nije poradi znanosti... Da je stvar u znanosti, debatu bi vodili znanstvenici, a ne političari ili mentalno bolesno švedsko dijete koje iskorištavaju njezini roditelji i međunarodna ljevica'.

Ne ulazim ovdje u bespredmetno pitanje potrebe borbe za očuvanje okoliša, ali zar je uistinu u tu svrhu potrebno iskorištavati dijete s Aspergerovim sindromom koje samo o svojoj dijagnozi izjavljuje kako je to njezina "supermoć"???

Pita li se netko što će biti s tom djevojčicom i njezinim duševnim zdravljem kada se ugase svjetla reflektora i ona prestane biti trenutni medijski hit?

Nadalje, bi li u toj istoj Americi ispriku dobila i šesnaestgodišnjakinja s duševnom dijagnozom koja živi, recimo, u Teksasu i podržava ideju zida na granici s Meksikom jer se boji imigranata?

Izgleda da imunitet ljevičara na društvene norme, zakone i regule javno-političke kulture nije samo hrvatski fenomen...''.

Direktno.hr

Novalja.coom