Lika nekretnine

Danas se štrajka u osnovnoj i srednjoj školi

Objavljeno: 10.10.2019

Danas ne šaljite djecu u školu jer započinje štrajk profesora i nastavnika u osnovnim i srednjim školama, nakon što je propalo mirenje s Vladom koja je odbacila njihove zahtjeve za 6 postotnim povećanjem plaća u školstvu.

Zato danas neće biti nastave, a odluku kako će zbrinuti djecu koja ipak dođu na nastavu donose ravnatelji.

Većina učitelja, profesora  i ravnatelja već je informirana o ovim odlukama i sve pravne regulative u smislu organizacije štrajka su ispoštovane.

Štrajk će biti organiziran sukladno načinu rada određenih škola, u jutarnjoj smjeni trajat će od 8 do 14 sati. U školama će biti prisutno sindikalno povjerenstvo i štrajkački odbor, a ostali nastavnici će nakon kraćeg sastanka aktiva biti slobodni. 

Ako bude profesora i nastavnika u školi koji ne žele sudjelovati u štrajku, ravnatelj će biti dužan organizirati nastavu u tim uvjetima.

Sindikalisti poručuju roditeljima da ih razumiju, ali i da je na njima hoće li svoju djecu danas poslati u školu. Dodaju da je i ovo jedna odgojna mjera kojom se može djecu naučiti da se uz pomoć građanskog neposluha mogu boriti za svoja prava.

Ako se i održi neki dio nastave pretpostavka je da se djeca koja ne budu na nastavi neće sankcionirati.

Štrajk se zatim od petka nastavlja cirkularno, svaki dan u određenim županijama, do ispunjenja sindikalnih zahtjeva.

To znači da će određene županije u određenim danima štrajkati, a termin se neće znati unaprijed, pa će se na taj način izazvati veća gužva, neće se opteretiti nastavnici, a štrajk će se moći održavati u kontinuitetu.

Kakav je odaziv znat će se tek danas sredinom dana nakon održanih skupova zaposlenika.

Podsjetimo, nakon drugog kruga mirenja, Vlada nije udovoljila njihovim zahtjevima za povećanjem koeficijenata složenosti poslova u sustavu obrazovanja od 6,11 posto.

I.B. 

Novalja.coom