Lika nekretnine

Duhovne vježbe za vjeroučitelje laike

Objavljeno: 29.10.2019

MUKINJE - U petak, 25. listopada, u Pastoralnom centru Marija Majka Crkve u Mukinjama je u popodnevnim satima održano drugo županijsko stručno vijeće vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola Gospićko-senjske biskupije, a nakon večere za vjeroučitelje laike započele su duhovne vježbe. O. Ivan Dominik Iličić, voditelj, održao je nagovor o Mariji u kojoj se savršeno odražava slika Božja. Izmolili smo žalosnu krunicu, a Melinda Dumitrescu, glazbenica poznata kao „Gospina violinistica“,  popratila je pjevanjem i sviranjem nekoliko skladbi na violini.

Drugi dan duhovnih vježbi započeli smo molitvom Jutarnje iz Časoslova naroda Božjega. Nakon doručka voditelj o. Iličić govorio je o čovjeku kao slici Božjoj s gledišta spolnosti. Čovjek je stvoren na sliku Božju kao muško i žensko. Spolni identitet određuje čovjekovo razmišljanje, osjećaje itd. Nažalost, čovjek može svoju spolnost zloupotrebljavati. Zato Bog poziva nesavršenog čovjeka da surađuje s njegovom milošću. Trebamo moliti Boga da drugi budu svetiji od mene, a ja da budem svet onoliko koliko Bog hoće. Poslijepodne razmatrali smo Isusove riječi iz evanđelja: „Oganj dođoh baciti na zemlju.“  Što se čovjek želi više približiti Bogu, to ima veće napasti, nalazi se u trostrukoj borbi: sa samim sobom, s drugima oko sebe i sa Sotonom. Nakon razmatranja i slavlja sakramenta pokore, slavili smo sv. misu, a nakon večere klanjanje pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Treći dan duhovnih vježbi, nakon Jutarnje molitve, bila je meditacija i osvrt na temu o kojoj su razmatrali. Pridružio se gospićko-senjski biskup i uputio im svoju pastirsku riječ. Imali su priliku za pitanja biskupu koji im je rado odgovarao. Duhovne vježbe završile su euharistijskim slavljem koje je u svetištu Marije Majke Crkve predvodio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, a koncelebrirali su: predstojnik Katehetskog ureda Nikola Turkalj, tajnik i kancelar Mišel Grgurić, Ivan Dominik Iličić, voditelj duhovnih vježbi, župnik Mate Kujundžić, župni vikar Stjepan Tribuljak i pastoralni pomoćnik Jozo Kajić.

Pjevali su vjeroučitelji pod vodstvom i uz glazbenu pratnju na violini Melinde Dumitrescu.

GSB/M.K.

 

Novalja.coom