Lika nekretnine

Istraživači Velebita – rano znanstveno (STEM) obrazovanje za zanimanja 21. stoljeća

Objavljeno: 09.11.2019

KRASNO - Jučer je u Krasnu u Kući Velebita održano obrazovno događanje za osnovnoškolce iz Krasna, Senja i Otočca pod nazivom Istraživači Velebita – rano znanstveno (STEM) obrazovanje za zanimanja 21. stoljeća. Organizator programa je Nacionalni park Sjeverni Velebit, u suradnji s projektima PMF-Lumen (Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu), Znanstveno (STEM/STEaM) obrazovanje od rane dobi (Hrvatsko fizikalno društvo) i STEaM Lika (ZIR i SD Velebit).

Održane su tri radionice. U prvoj radionici pod nazivom Mali fizičari: od tajni svemira do uzbudljivih otkrića na Velebitu djeca su se upoznala s nevidljivim silama koje oblikuju svijet u kojemu živimo. Drugom radionicom, Istražimo tajni život stijena: što nam stijene govore o dalekoj prošlosti Velebita i planeta Zemlje? učenici su saznali koje stijene grade Velebit i kako su nastale, te kako je oblikovan prepoznatljivi velebitski krš. Na kraju, spuštanjem na dno Lukine jame djeca su u završnoj radionici Mala radionica bioinformatike: špiljske životinje istražila osobitosti podzemnih životinja, te uz pomoć micro-bit uređaja ušli u svijet genetike.

Između radionica učenici su pod vodstvom edukatora obišli postav Kuće Velebita, te pobliže upoznali prirodne i kulturne posebnosti Sjevernog Velebita.

NPSV/M.K.

Novalja.coom