Lika nekretnine

Povjerenje u Crkvu pada, ide li to na dušu papi Franji?

Objavljeno: 11.11.2019

Katolika i dalje puno, crkve sve praznije Jedno istraživanje kaže – osjetno se smanjilo povjerenje u Crkvu u Hrvatskoj, sve manje ljudi redovito pohađa vjerske obrede, ali je stabilan broj onih koji se osjećaju vjernicima katolicima: tako se izjašnjava više od 80 posto hrvatskog stanovništva.

Vjera u Boga neusporedivo je veća i masovnija nego vjera u Crkvu. Slavljenje najvećih blagdana – Božića, Uskrsa, Velike Gospe... – koje je, za razliku od nedjeljnih misa, uglavnom zadržalo svoju staru blagdansku izrazitost i kult, također pokazuje koliko smo neupitni vjernici, a koliko vjerski praktičari. Ako se to smanjeno štovanje Crkve može tumačiti kao posljedica sve veće “progresivnosti” stanovništva i gubljenja ukorijenjenosti u tradiciji, ima još jedan razlog koji se zove – Vatikan.

Kolika je samo razlika između narodskog, općeprihvaćenog, gotovo obožavanog kardinala Kuharića i hladnog kardinala Bozanića, koji, Bog da mu oprosti, ne govori baš savršeno hrvatski i kojega je mimo svih očekivanja imenovao Vatikan!? Nepovjerenje u Crkvu i njezinu hijerarhiju osobito se povećalo s papom Franjom i njegovim sramotnim odnosom prema simbolu hrvatske Crkve, kardinalu Stepincu, kojim je teško uvrijedio hrvatski katolički narod.

Milan Ivkošić/Večernji.hr

Novalja.coom