Lika nekretnine

Zašto se liječnica iz Irske vratila u Hrvatsku?

Objavljeno: 15.11.2019

Dok stotine mladih Hrvata odlazi u inozemstvo u potrazi za boljim životom, dr. sc. Mirela Delalle, poznata osječka psihijatrica se nakon tri godine odlučila vratiti iz Irske u svoju matičnu ustanovu, KBC Osijek.

Ova liječnica koja je u osječkoj bolnici radila od 1986. godine, te je u razdoblju od 2003. do 2015. bila voditeljica dječje psihijatrije KBC-a Osijek, otvoreno kaže kako razlog njezina odlaska nikada nije bilo nezadovoljstvo ustanovom ili sustavom, već isključivo obiteljski i financijski razlozi, te oni profesionalne znatiželje.

Irsku je, kaže, odabrala zbog znanja engleskog jezika, koji je ključan za komunikaciju s pacijentima.

''Početno me oduševilo zelenilo, koje traje kroz sva doba, multikulturalizam, multietničnost, multikonefesionalnost i prihvaćanje različitosti, ali treba znati da sam ja u novi život krenula u dobi s 55 godina, iako puna optimizma, no možda malo manje „elastična” za drastične promjene'', kazala je.

U Irsku je otišla s dvije kćeri, a kaže da joj je možda prva greška bila ta što su se smjestili u Dublin koji je vrlo skup. Ubrzo su se preselili u manje mjesto, no tu su imali drugih problema: "Pa smo imali problema sa stanodavcima, pa smo stan bez grijanja plaćali 800 eura, potom se začepio dimnjak, pa nije valjala peć, pa je trebalo nabaviti naftu za peć, a nigdje je nije bilo..."

Kroz mjesec dana Mirela je dobila posao u Ambulanti dječje i adolescentne psihijatrije jedne javne državne bolnice, ali ona je bila udaljena 45 minuta vožnje autobusom i vlakom i još četiri kilometra hodanje pješke. Početnički entuzijazam, priznaje, brzo je zamijenilo razočarenje sustavom.

''U početku sam bila impresionirana timom stručnjaka u kojem se uvažavaju različitosti, ali poslije sam se razočarala. Vrlo kruto se odbija sve što nije indicirano za pregled i upućuje se nevladinom sektoru i različitim udruga. Tu je i jako nisko očekivani broj pregleda, samo dva do tri na dan. To stvara liste čekanja i sve je neefikasno i u Irskoj postoji povišena stopa suicida kod mladih. U slučaju da nemate skupo privatno osiguranje hospitalizacija se čeka mjesecima. U slučaju godišnjih odmora, zamjena ne dolazi iz matične ustanove već Agencija šalje potpuno nepoznatog psihijatra izvana. To znači da jedan pacijent u šest mjeseci na primjerice šest kontroli može biti liječen kod šest različitih psihijatara", objašnjava dr. Delalle.

Na koncu je dala otkaz i još neko vrijeme radila u različitim ustanovama, a onda je ipak prevladala nostalgija za povratkom.

''Kao psihijatar tamo možete mjesečno zaraditi oko 5000 eura, ali stanovanje je jako skupo i kada platite sve troškove, tada su to tek malo veća primanja nego u Hrvatskoj. Liječnik sa znanstvenim titulama, dugim stažem i dežurstvima i kod nas može imati jako lijepa primanja. Zanimljivo je otići, vidjeti, doživjeti, ali ja sam željela opet biti blizu obitelji, prijatelja, tamo gdje mi je dom", kaže dr. sc. Mirela Delalle. 

Na kraju ističe da je naš sustav, unatoč svim manama, još uvijek puno dostupniji, profesionalniji i znatno više empatičan za potrebe bolesnik.

RTL.hr

Novalja.coom