Lika nekretnine

Program "Vukovar u spomen" - u čast vukovarskom heroju Blagi Zadri

Objavljeno: 19.11.2019

SENJ - U sklopu obilježavanja godišnjice pada Vukovara u senjskoj je knjižnici održan program „Vukovaru u spomen“ koji su organizirali Gradska knjižnica Senj i Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića Senj.

-Na godišnjicu pada Vukovara s posebnim se pijetetom sjećamo grada heroja i Domovinskog rata. Na razne se načine i kroz prigodne programe mi stariji prisjećamo, a i mladim generacijama prenesimo kontekst i emociju tog teškog, ali ponosnog vremena za našu domovinu. Ne želimo mlade opterećivati ratom, ali želja nam je da poštuju i njeguju uspomenu na njega, a posebno na žrtvu Vukovara. Neka uživaju u slobodi i miru koje su nam omogućili hrabri hrvatski ratnici, a kroz učenje o tom vremenu, što je stvar opće kulture, neka im se oduže na najljepši mogući način jer tako se žrtva i hrabrost branitelja i naroda nikad neće zaboraviti, rekla je uvodno ravnateljica Gradske knjižnice Senj Ana Prpić Rogić.

Edukativni program posvećen Vukovaru organizira se u senjskoj knjižnici već petu godinu zaredom s namjerom da se i srednjoškolci uključe u pripremu programa kako bi čim više saznali o toj tematici. Također, voditelji programa prof. Silvije Šojat i prof. Ana Prpić Rogić obradi teme pristupaju empatično pa naglasak nije na brojkama i statistikama iz udžbenika, već na emotivnom doživljaju svjedoka i dionika Domovinskog rata.

Kroz ovakve susrete već su kroz prethodne godine obrađene mnoge teme i mnoge sudbine sudionika Domovinskog rata i Vukovara, a ove godine gimnazijalci su imali prilike više čuti o heroju Borovog naselja i Trpinjske ceste,  Blagi Zadri.

Uvodno je prof. Šojat dao povijesni kontekst Domovinskog rata i Bitke za Vukovar, a u nastavku je Ana Prpić Rogić opisala đacima Blagu onako kako su ga njegovi suborci i obitelj doživljavali. Saznali su tako da je Blago bio hrabar, sposoban i  odlučan zapovjednik koji je u borbu uvijek kretao prvi; blag i pažljiv suprug i otac; pravedan i pošten čovjek te iznimno duhovit sugovornik, a sve je to oprimjereno anegdotama i citatima njemu bliskih ljudi. U nastavku su učenici Povijesne grupe senjske srednje škole (prezentirala Anera Biondić) iznijeli biografiju te životni i ratni put Blage Zadre koji je, unatoč tome što nije bio vojno školovan, bio sjajan i sposoban zapovjednik. Pod njegovim vodstvom na Trpinjskoj cesti, koja je zbog toga i prozvana "Groblje tenkova", zaustavljena je oklopna sila JNA i uništeno na desetke tenkova i oklopnih transportera. Nažalost, Blago je poginuo 16. listopada 1991. godine blizu Trpinjske ceste, u Kupskoj ulici pokošen rafalom dok je vodio svoje suborce u akciju.

Nakon predavanja, održana je projekcija dokumentarnog filma „Heroji vukovara-Blago Zadro“ koji je još jednom potvrdio veličinu lika i djela Blage Zadre po kojemu su, u znak zahvalnosti, nazvane mnoge ulice i škole te spomenici.

Heroj s Trpinjske ceste, simbol otpora vukovarske tragedije 1991. godine zapovjednik Blago Zadro, nažalost, nije doživio oslobođenje svoga grada.

No naše sjećanje na njegovu hrabrost i lik i djelo živi vječno.

Knjižnica od srca zahvaljuje prof.Šojatu na uvijek dobroj suradnji te gimnazijalcima i sugrađanima na dolasku i pažnji.

A.P.R.

 

Novalja.coom