Lika nekretnine

Klaonice Jerković obnovile pogone za klanje papkara i kopitara

Objavljeno: 24.11.2019

ŠVICA – Jadri-trade d.o.o. Otočac je kao tvrtka poznata mnogima, a kako i ne će biti, posluje već skoro 30 godina. No kada se spomenu Mesnice Jerković, onda je to već sasvim jedna druga priča, poznatija, bliža, u svijesti ljudi prisutnija. To je u nizu djelatnosti spomenute tvrtke sada pretežita djelatnost, moderno bi to rekli core business. I doista jest, Mesnice Jerković prodaju svježe goveđe, svinjsko i janjeće meso, naravno da su u paleti ponude i druga mesa, poput mesa peradi, ali i mesne prerađevine, poput dimljena mesa i slanine, raznih vrsta kobasica izrađenih po starinskim receptima, domaća mast, čvarci, da ne nabrajamo dalje. Svakako da se ponuda vremenom širi, Mesnice Jerković prodaju pečene odojke, janjetinu s ražnja, u njihovim trgovinama se može kupiti domaća sarma i još štošta iz asortimana. Dakle, njihova prerada počinje sa živim životinjama, a završava sa svježim ili prerađenim mesom i mesnima prerađevinama. Ciklus im je posve zatvoren, što kupcu jamči da se radi o, kako se to danas kaže, zdravoj hrani, da nema uvoza bogtepitaj kakvog mesa iz bijela svijeta, da je sve poznato, takozvano klano meso (tuđe proizvodnje) u ovim se mesnicama ne prodaje.

Kako nam je kazala Ivanka Jerković, direktorica tvrtke, sirovinska baza im je, koliko je to moguće na lokalnom terenu. No kako u Ličko-senjskoj županiji ipak nema dovoljno sirovine (to je oko 20 posto ukupnih količina, mahom otkup teladi i janjadi), red im je posegnuti ondje gdje je ima, a to je već višedesetljetna uhodana poslovna suradnja s OPG-ima i obiteljskim gospodarstvima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Dakle opet životinje domaćeg podrijetla i jamstvo kvalitete.

Povod ovom članku je bilo nedavno otvaranje nove klaonice Jadri-tradea u Švici. Stari klaonički kapaciteti su bili ograničavajući faktor u širenju poslovanja, ali su privremenom zatvaranju klaonice 2016. g. pridonijeli i EU propisi, valjalo je sve dograditi, osuvremeniti, opremiti, onako kako to traže najviši standardi proizvodnje i prerade mesa. U ovu potrebnu investiciju uloženo je oko 1,5 milijuna kuna, što vlastitih, što kreditnih sredstava, rekonstrukcija je započela u rujnu prošle godine i u godini dana završena, pregledana, poslovni prostori su dobili potrebne certifikate, odnosno dobili su rješenje da objekti udovoljavaju za klanje kopitara i papkara i prerada je mogla krenuti, opet u Švici na obiteljskom domaćinstvu. A za to vrijeme dok je trajala rekonstrukcija tvrtka je za uslužno klanje koristila klaonicu Sablić u Dubravi Vrbovečkoj, odnosno klaonicu Karakaš u Brinju i na Francikovcu.

Ovim ulaganjem i otvaranjem proširenih kapaciteta, koji omogućavaju triput veću količinu klanja i prerade mesa od prijašnje, stvoreni su svi preduvjeti da tvrtka nema ograničenja glede količina, odnosno da je to za sada jedina klaonica s preradom na području Otočca. A to je velika pogodnost za svakoga onoga tko ima potrebu zaklati bilo goveče, tele, svinju ili drugu životinju, a to po propisima mora obaviti u registriranoj klaonici.

Za tvrtku Jadri-trade d.o.o. treba kazati da je svoje poslovanje započela tamo davne 1990. g., krajem srpnja. I da se u početku tvrtka bavila trgovinom. A kada se pokazala potreba i mogućnost da u Otočcu otvori mesnicu, bilo je to 1994. g., otvorena je mesnica. Ali za klanje nije bilo uvjeta, to joj je uslužno obavljala tadašnja Poljoprivredna zadruga Otočac. No osnivači poduzeća, a to su Ivanka i Marinko Jerković, su već 1998. u Švici izgradili malu klaonicu, skromnih kapaciteta, sve ne bi li racionalizirali troškove poslovanja. Nakon klaonice, pojavila se potreba za preradom mesa (jedno vozi drugo), prodaja svježeg mesa nije bila dovoljna, trebalo je širiti asortiman preradom i tako ostvarivati proizvod veće tržišne vrijednosti. A to se dogodilo 2002. g. kada su u Švici sagrađeni i objekti za preradu mesa i mesnih prerađevina. Ali kako je prerada mesa jako zahtjevna, a propisi prilično strogi (takvi i moraju biti), već je za četiri godine pogon prerade rekonstruiran i povećani su i ti kapaciteti. Bilo je to vrijeme, mora se kazati, definiranja i izbora proizvodnog programa i osluškivanja potreba tržišta. Jerkovići su ubrzo shvatili i razumjeli da klasična industrijska prerada nije na njihovoj strani, da se ne mogu nositi s velikima, i ne moraju, da moraju naći svoju proizvodnu nišu. I konačno su je našli u tradicijskoj preradi mesa, onoj kakvu industrijska prerada ne može ponuditi. A to daje kvalitetu, doduše traži i nešto višu cijenu gotova proizvoda, ali suvremeni kupac sve više polaže na kvalitetu i zdravstvenu ispravnost hrane, pa to i kupuje. Pored mesnice u središtu Otočca, tvrtka ima i dvije mesnice u Zagrebu.

Jadri-trade d.o.o. se od početka razvijala na zdravim osnovama, ta tvrtka nikada nije zapadala u neke ozbiljne poslovne poteškoće.  Za to je svakako zaslužan osnivač Marinko Jerković, a nakon njegova odlaska na neko bolje mjesto u vječnosti, tu poslovnu logiku nastavila je i Ivanka Jerković, vodeći tvrtku čvrstom rukom i jakom poslovnom logikom. Zato tvrtka nije nikada upala u zamku preinvestiranosti, najčešće je koristila vlastitu akumulaciju, a ako je bilo potrebno posezala je za bankovnima kreditnim sredstvima, samo onoliko koliko je bilo nužno. U složenosti poslovanja u prehrambenoj industriji tvrtka nije koristila EU sredstva, nije niti mogla jer u to vrijeme investiranja nije bilo raspisane niti jedne mjere na koju je mogla aplicirati. Mora se istaći da je tijekom svojega gotovo tridesetljetnog poslovanja tvrtka 2008. g. primila samo jednu tranšu potpore de minimis, i to za zrionicu mesa. I to je bilo sve.  

Danas tvrtka ima 14 zaposlenika, po spolnoj strukturi je to podjednaki broj muškaraca i žena. Taj broj se u sezoni (tijekom turističke sezone i u vrijeme jesenjeg klanja prasadi te božićnih blagdana) privremeno povećava. Direktorica Jerković ima poteškoća oko radne snage, kao i većina poslodavaca u Hrvatskoj, nedostaje kvalitetne i kvalificirane radne snage, a kako takve nema na tržištu rada red je uložiti dodatna sredstva za edukacije i dokvalifikacije. Za sada se tvrtka s time nosi, no da joj to stvara poteškoće, stvara. No uz pomoć obitelji sve je to ipak lakše, ističe direktorica.

Direktorica Jerković se nada da će novi trendovi u turizmu pogodovati boljemu poslovnom povezivanju proizvođača hrane te svih onih poduzetnika koji se bave turističkom odnosno ugostiteljskom djelatnošću. Konfekcijska hrana slabije ili upitne kvalitete traži se sve manje, ali nije prednost samo u kvaliteti već i u tradiciji, u čemu tvrtka Jadri-trade d.o.o. Otočac svakako prednjači. Stoga su perspektive poslovanja dobre, treba samo uložiti dodatni napor u sinergično povezivanje proizvođača i potrošača na lokalnoj (turističkoj) razini i prokušani recept, u razvijenu svijetu odavna poznat, ne će izostati.

M. K.

 

Novalja.coom