Lika nekretnine

Vučić odlepeo: za špijuniranje Srbije optužili i Luku Modrića

Objavljeno: 03.12.2019

Tri zadnje naslovne stranice portala Blic, najčitanijeg portala u Srbiji, posvećene su hrvatskim špijunima. Na jednoj od njih u hrvatsku špijunsku mrežu uvukli su i Luku Modrića.

Vučić je ovaj put ozbiljnim problemima kad je poduzeo veliku medijsku akciju da bi Hrvate optužio za špijuniranje. U bizarnu priču uveo je i Luku Modrića. U medijskoj akciji, ovaj put pokrenutoj preko Blica, a ne Informera, kojem ni u Srbiji više nitko ništa ne vjeruje, da Srbe špijuniraju Hrvati.

Vučić bi bio sretan i ponosan da ga špijuniraju Hrvati, no Vučića i njegovu vlast špijuniraju braća Rusi.

Za obavještajni rat s Hrvatskom upregnuta je srpska Bezbjednosno-informativna agencija (BIA), kao i većina srpskih medija. Sve je započelo podužim priopćenjem BIA-e o podizanju kaznene prijave protiv hrvatskog državljanina Nikole Kajkića, za kojeg tvrde da ga je angažirala SOA radi stvaranje mreže doušnika u Srbiji.

Na to je svojim priopćenjem uzvratila SOA optužujući BIA-u za konstrukcije i tvrdnjama da na ovaj način skreću pažnju s dvije velike političke afere koje tresu Srbiju.

Kulminacija slučaja, zasad, je današnje ‘otkriće’ srpskog dnevnika Blic, koji preko cijele naslovne strane objavljuje ilustraciju Luke Modrića uz naslov ‘Luka Modrić plaćao hrvatskog špijuna u Srbiji?’.

Vučićevu Srbiju tresu dvije afere oko šverca oružja. Prva datira iz 2013. godine kad je Vučić  bio ministar obrane, a javnosti ju je predočila Marinika Tepić potpredsjednica Stranke slobode i pravde, a druga je šverc oružja iz Tvorce Krušik u Valjevu.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić posljednjih se desetak dana suočava s jednom od najvećih afera u njegovu mandatu nakon što ga je oporba, ali i jedan zviždač zaposlen u tvornici oružja Krušika iz Valjeva, optužili da je sudjelovao u zataškavanju ubojstva srpskih diplomata i trgovini oružja iz Srbije za pripadnike Al-Kaide u Libiji.

Jedan od glavnih aktera afere je  Slobodan Tešić koji se u prošlosti spominjao u kontekstu trgovine oružjem i u Hrvatskoj, a neko se vrijeme nalazio i na crnim listama Ujedinjenih naroda i SAD-a jer se smatralo da je oružjem opskrbljivao terorističke organizacije.

Za Hrvatsku je ova afera vrlo zanimljiva upravo zbog Slobodana Tešića, kojeg je jednom primio i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. O Tešiću su hrvatski mediji pisali kada je u rujnu 2013. u riječkoj luci zaplijenjena velika količina oružja.

Naime, carinici su Rijeci nakon što su otvorili sumnjive kontejnere pronašli rakete za koje su kasnije stručnjaci utvrdili da se radi o raketama za višecijevne raketne bacače kalibra 122 mm. Potom su pronašli i protuavionske rakete zrak-zrak u dijelovima, ali bez bojevih glava koje su, pokazala je daljnja analiza, bile otišle u nekoj od prethodnih pošiljki. Uzbunjene su obavještajne službe i MORH jer je bila riječ o neprijavljenoj, dakle ilegalnoj trgovini oružjem, a kontejneri s nedeklariranim oružjem stigli su iz Srbije, dok im je prijavljeno odredište bio Sudan.

(…)

Maxportal.hr

 

Novalja.coom