Lika nekretnine

NAVIJAČI BERLINSKOG UNIONA PJESMOM DOČEKALI BOŽIĆ

Objavljeno: 26.12.2019

Navijači Union Berlina poznati su po tome što na svom stadionu uoči Božića pjevaju božićne pjesme. Na stadionu nogometnog drugoligaša 1. FC Union Berlin na 15. božićnom pjevanju okupilo se opet oko 30.000 ljudi. To tradicionalno okupljanje ove je godine privuklo posjetitelje iz cijeloga svijeta, tako da cijela tradicija postaje i velika turistička atrakcija Berlina. Inače, sve je započelo prije 17 godina, kada se na stadionu za Božić okupilo 89 navijača berlinskog drugoligaša.

Pjevali su božićne pjesme od muke zbog serije poraza, ni slutili nisu da su postali prethodnica svjetske atrakcije. Danas je privilegija svakoga navijača Union Berlina biti na stadionu za Božić, kapacitet od 22.000 gledatelja postao je premali… Union Berlin bio jedan od najstabilnijih njemačkih drugoligaša za kojeg je igrao Damir Kreilach, riječki internacionalac stekao je veliki ugled u Berlinu. U lanjskim kvalifikacijama dokopao se Prve lige i sada drži sredinu Bundes natjecanja.

Činjenica jest, u Berlinu nogomet nikad nije tako silno popularan kao u Munchenu, Hamburgu, Stuttgartu, Nunebergu. Prvoligaš Hertha gdje se ozbiljan nogomet počeo igrati i Niko Kovač ima svoju vojsku navijača, no u golemom gradu, pravom metropolisu s tisuća kazališnih, kino, umjetničkih predstava i nogomet se negdje izgubi.

Union Berlin je ispao protuteža takvom stavu, iako u nižim razinama, on i kao drugoligaš bio omiljen i okružen simpatijama nije se znao dovući na stabilne gradske izbore financiranja. Što je za berlinsku širu javnost posve normalno i očekivano. Ta, Berlin ima tisuće događaja godišnje, i to na svjetskoj razini.

Sad kad se Union konačno plasirao u najbolje njemačko nogometno društvo svi su se okrenuli njihovim navijačima koji su uistinu nešto posebno. Oni jednostavno ne žele biti zli, nego dobri momci.

(…)

Ipak, baš su navijači ti koji daju dušu Union Berlinu. Prije deset godina klub je opstao zahvaljujući svojim fanovima koji su masovno davali krv pa njenom prodajom spasili Union bankrota. Potom su „fizički“ pomogli u renoviranju stadiona kako bi se dobila licenca za drugoligaški rang, a 2012. godine tisuće članova kupilo je dionice i pomoglo u osiguravanja sredstava za izgradnju novog doma, stadiona.

Zapravo, od tih ljudi koji vole Union puno toga možemo naučiti o ljubavi i ljudskosti.

Dnevno.hr

 

Novalja.coom