Lika nekretnine

Panika u SPC! Grčko priznavanje Ukrajinske crkve korak do raskola pravoslavlja

Objavljeno: 04.01.2020

Episkop bački SPC Irinej danas je priopćio da je arhiepiskop atenski Jeronimos, poglavar Grčke pravoslavne crkve, priznao Ukrajinsku pravoslavnu crkvu – diže se zvono na uzbunu u tzv. Srpskoj pravoslavnoj crkvi jer su pred njom tek slična secesionistička vremena.

Hijerarhija Pravoslavne crkve Grčke je 12. listopada na izvanrednom sastanku na zahtjev Vaseljenske patrijaršije prihvatila autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve – prenose srbijanski mediji.

Ta odluka je tada u medijima ocijenjena kao „odluka od posebne političke vrijednosti, jasna poruka podrške Vaseljenskoj patrijaršiji, poslana u svim pravcima“.

Preporuka arhiepiskopa Grčke pravoslavne crkve za priznavanje autokefalnosti Ukrajinske crkve, temeljila se na preporukama dva nadležna odbora grčke Hijerarhije koji su predložili da se autokefalnost prizna kao u vrijeme ponovnog osnivanja Crkava u Albaniji i Češkoj.

Jeronimos je na sjednici u prošlu subotu napomenuo da je Ukrajinska crkva uvijek bila u kanonskoj nadležnosti Vaseljenske patrijaršije koja je od te svoje nadležnosti odustala da bi se Ukrajinska crkva pridružila društvu autokefalnih pravoslavnih crkava, iako je taj akt osporila Moskovska patrijaršija.

Tako je Hijerarhija Grčke pravoslavne crkve prihvatila odluku prethodnog Stalnog svetog sinoda od 28. kolovoza i preporuku Jeronimosa, te, kako piše u priopćenju, priznala „kanonsko pravo Vaseljenske patrijaršije na ustupanje autokefalnosti, kao i privilegiju poglavara Grčke crkve da se dalje bavi pitanjem priznavanja Ukrajinske crkve“.

Episkop bački SPC, Irinej, danas piše da su na osnovu te odluke u subotu vaseljenski patrijarh Bartolomej i arhiepiskop atenski Jeronimos služili liturgiju u Solunu, tokom koje je Jeronimos u molitvi spominjao „lažnog mitropolita ‘kijevskog i sve Ukrajine’ Epifanija Dumenka“.

U priopćenju koje je na stranici SPC, Irinej piše da je taj postupak „posljednji korak ‘pred ambisom’ još dubljeg i opasnijeg raskola u vaseljenskom Pravoslavlju“.

Taj raskol, piše Irinej, „nije izazvala Ruska Pravoslavna Crkva, nego isključivo Carigradska Patrijaršija, a za njegovo eventualno produbljivanje i produžavanje odgovornost će snositi i Jeladska (Grčka) Pravoslavna Crkva kao dosad jedina koja je, posle dužeg opiranja, ‘legla na rudu’ i postupila po instrukcijama Fanara (Vaseljenske patrijaršije), Washingtona i Bog zna koga sve još“.

„Ako se ne trgne u posljednji čas, (grčki) arhiepiskop Jeronim će podijeliti odgovornost pred Bogom, Crkvom i poviješću s patrijarhom Bartolomejem, koji, nažalost, zaboravlja da je on u prvom redu episkop Konstantinopola, danas Istanbula, a da titula ‘vaseljenski patrijarh’ zapravo označava prvog episkopa bizantske ‘vaseljene’, kako je u zvaničnoj ideologiji nazivana Romejska ili Istočnorimska Imperija“, piše Irinej.

„Stav Srpske Pravoslavne Crkve, saborski formuliran, ostaje neizmijenjen: nepokajane ukrajinske raskolnike ne priznajemo ni za pripadnike Crkve, a kamoli za normalnu autokefalnu Pravoslavnu Crkvu“, piše na kraju priopćenja koje je potpisao episkop bački Irinej, donosi agencija Beta.

Kao što vidimo, srbski rečeno ‘mečka je pred vratima’, pitanje je dana kad će ‘svjetski forumi’ kako iz straha haluciniraju iz SPC, tražit potpuno priznanje Makedonske pravoslavne crkve koju srbi potpuno besmisleno svojataju, a koju je Bugarska PC već priznala, te Crnogorske PC, pa onda, šlag na kraju, i Hrvatske pravoslavne crkve, a tada se, definitivno stvaraju svi uvjeti da se Srbija posloži tamo gdje je oduvijek i bila, u – Beogradski pašaluk.

Croative.net

 

Novalja.coom