Lika nekretnine

Njemački mediji pišu: Novi hrvatski predsjednik potječe iz obitelji 'crvenog establishmenta'

Objavljeno: 07.01.2020

Gotovo svi njemački mediji prenose barem kratku agencijsku vijest o promjeni na čelu najmlađe članice Europske unije: socijaldemokrat Zoran Milanović je pobjednik predsjedničkih izbora.

Agencija DPA javlja rezultate predsjedničkih izbora u Hrvatskoj gdje je "socijaldemokrat Zoran Milanović pobjednik predsjedničkih izbora u Hrvatskoj. 53-godišnjak je došao na skoro 53% glasova, kako je javilo hrvatsko izborno povjerenstvo u nedjelju uvečer nakon prebrojanih 97% glasova".

"Relativno jasan poraz Grabar-Kitarović bi mogao izazvati u vladajućoj stranci HDZ nervozu i raspravu o političkom usmjerenju", piše DPA, prenosi Deutsche Welle.

Njemački Hamburger Abendblatt u podnaslovu piše: "Desničarska predsjednica je u utrku ušla sa prednošću svoje službe, njen lijevi protivnik s obećanjem normalnosti. Ovo posljednje je očito bilo važnije: Hrvatska sad dobiva novog predsjednika".

To ističe i u svom članku Süddeutsche Zeitung: "U izbornoj borbi su veliku ulogu imale teme kao što je neučinkovita vlada i masovno iseljavanje. Grabar-Kitarović je imala prednost ući u utrku kao predsjednica, ali kritičari joj prigovaraju kako daje obećanja koja se ne mogu ispuniti i kako se ulizuje biračima. Socijaldemokrat Milanović je nasuprot tome obećao 'normalnost', s obzirom na 'prividne rasprave' o povijesti koje vodi politička desnica. Hrvatska mora konačno ostaviti za sobom rat protiv Srbije koji je toj zemlji od 1991. do 1995. donio smrt i razaranja, ali i neovisnost".

Nešto opširniji tekst donosi Frankfurter Allgemeine Zeitung iz pera svog dopisnika Michaela Martensa koji ukazuje na velike sličnosti sa proteklim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj: "Kolinda Grabar-Kitarović je bila upozorena: prije pet godina, u drugom krugu predsjedničkih izbora u siječnju 2015. joj je uspjelo pobijediti favoriziranog tadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića. Socijaldemokrat Josipović je poražen manje zbog sebe, koliko zbog nezadovoljstva mnogih Hrvata s tada također socijaldemokratskom vladom koja izgleda da nije mogla naći lijek protiv gospodarskog pada Hrvatske".

Martens njemačku publiku podsjeća i na dosadašnje djelovanje bivšeg premijera i novog hrvatskog predsjednika: "1966. u Zagrebu rođen Milanović, pravnik je te je, baš i kao njegova prethodnica, poznat po svojim nepromišljenim izjavama koji nerijetko štete prije svega njemu samom i njegovoj stranci. Potječe iz obitelji crvenog establishmenta u socijalističkoj Jugoslaviji. Ispunio je očekivanja tog miljea kad je pokušao zaštiti nekadašnjeg komunističkog oficira tajne službe optuženog za ubojstvo od pravnih posljedica. Tek na snažan pritisak EU koja je prijetila i financijskim sankcijama je Milanović popustio".

"U drugoj polovici godine se u Hrvatskoj opet bira: tada će se odlučivati o budućem sastavu Sabora, hrvatskog parlamenta. Predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću se neće trebati dva puta reći kako je poraz njene stranačke kolegice i upozorenje njemu samom", zaključuje članak objavljen u Frankfurter Allgemeine Zeitungu, prenosi Deutsche Welle.

 

Direktno.hr

 

Novalja.coom