Lika nekretnine

Ruža uspjela - EK odustala od kvota za malu plavu ribu

Objavljeno: 11.02.2020

Europska komisija odlučila je povući prijedlog uredbe kojom bi se uvele kvote, odnosno ograničio ulov male plave ribe u Jadranskom moru. To je svojevrsna pobjeda Ruže Tomašić, koja se kao izvjestiteljica Europskog parlamenta borila protiv Komisijina prijedloga.

Dvije godine nakon što je Komisija iznijela takav prijedlog i 15 mjeseci nakon što je Tomašić uspjela u prvom čitanju u Parlamentu progurati izvješće s nizom amandmana koji su zapravo izmijenili prvotni Komisijin prijedlog, novi saziv Komisije pod predsjedanjem Ursule von der Leyen u programu rada za 2020. naveo je ovu uredbu među nekoliko zakonskih prijedloga koje povlači iz procedure usvajanja u Vijeću EU i Europskom parlamentu.

“Ne očekuje se dogovor”, navodi Komisija u objašnjenju razloga povlačenja, dodajući da je, uostalom, i područje primjene prijedloga djelomično obuhvaćeno međunarodnim sporazumima. A u razlozima povlačenja priznaje se i da je, aktivnostima Ruže Tomašić kao izvjestiteljice EP-a, “predloženo nekoliko izmjena kojima se prijedlog mijenja na način koji onemogućuje postizanje njegovih ciljeva”.

“To je sasvim OK, zadovoljna sam što neće biti europske uredbe koja propisuje kvote za malu plavu ribu u Jadranu”, kaže Ruža Tomašić.

Kamenjar.com

 

Novalja.coom