Lika nekretnine

Otvorena mesopustna izložba U društvu je najlipše

Objavljeno: 22.02.2020

SENJ - Uoči završnice 362. senjskog mesopusta Gradska knjižnica Senj organizirala je već tradicionalno maškarano druženje i otvorenje mesopusne fotoizložbe koja ove godine nosi naziv U društvu je najlipše.

-Već šestu godinu zaredom maškaranom fotoizložbom slavimo naš poznati senjski mesopust

i sve one koji ga takvim čine, s ciljem da se podsjetimo i otrgnemo zaboravu neke od najsvjetlijih trenutaka zimskih maškaranih balova u našem Senju. Ove godine izložbu smo posvetili maškaranim skupinama koje su prepoznatljivi dio senjskog mesopusnog folklora. Obučene u temu, uniformirane i usklađene do zadnjeg detalja prekrasan su ures maškaranog šušura. Rekli bismo - lipo ih je za vidit. A, iza te lipe slike stoji puno rada i truda, pa i novaca. Ali stoji i puno lijepih trenutaka punih smjeha, veselja i ugodnog druženja. Od osmišljavanja teme preko odabira materijala i rekvizita sve do izrade detalja i šivanja, skupinu veže isti cilj-zasjati na balu u punom sjaju i dobro se zabaviti. I samo vrijeme u kojem nastaje maškarada je vrijeme ugodnog druženja koje spaja ljude, posebice u ovom vremenu kad za ništa nema vremena, a pogotovo za druženje i sastanke-šivanje za bal je ono što poveže i spoji društvo, okupi ljude, ugrije srca. A, pogotovo se skupina ugrije u subotu uvečer prije samog bala kada su uz oblačenje maškarade obavezne police, vino i javljanje u Šušur. A, poslije u salu na ples i benavljenje, a ako padne i koja nagrada, još bolje. Sve su to senjski gušti koji bal čine balom, zato smo i odlučili ove godine posvetiti cijelu izložbu maškaranim skupinama koje su nas uveseljavale, zabavljale, oduševljavale, očaravale zadnjih 10 godina jer one su to svakako i zaslužile. Ova živopisna izložba koja dokazuje da je zaista u društvu najlipše donosi presjek maškaranih skupina koje su u proteklom desetljeću vladale Magnusom i salom i koje su nam dokazale da maškarana tradicija u punom smislu živi, a to nas čini neizmjerno sretnima i ponosima - rekla je, među ostalim, moderatorica programa ravnateljica Knjižnice Ana Prpić Rogić.

Ovogodišnja mesopusna izložba realizirana je u suradnji s poznatim senjskih fotokroničarima Zoranom Hapčom i Dinkom Brozičevićem, a u skupljanju bogate desetogodišnje fotoarhive Knjižnici je pomogla i Turistička zajednica Grada Senja.

U programu otvorenja riječ su imali senjski mesopusni meštar Danijel Tomljanović-Feralić.

direktor TZ Senj Viktora Samaržija, a izložbu je otvorio predsjednik Hrvatske udruge karnevalskih gradova Ivan Prpić Špika. Svi govornici istaknuli su kako je ovaj događaj u knjižnici odličan način da se dodatno promovira mesopust kao važan dio senjskoga kulturnog identiteta. Naglasili su i zadovoljstvo što maškarana tradicija živi punim plućima, a što je još važnije te lipe užance prihvaćaju i vole i mladi kojima one i ostaju u nasljeđe.

Brojna maškarana publika uživala je izložbi, svirci Bonace, plesu te fritama, a izabrana je i nagrađena i najljepša maškara-Lucija Rako u kostimu Ludog šeširdžije.

Izložba će biti postavljena u senjskoj knjižnici do 15. ožujka ove godine i može se razgledati u radno vrijeme knjižnice.

A.P.R.

 

Novalja.coom