Lika nekretnine

Zabranom javnih okupljanja poslovanje im stalo preko noći

Objavljeno: 19.03.2020

ZAGREB - Prijevoznicima je možda donekle svanulo, no nama ne će i kad se stvari normaliziraju. Industrija događanja ne će se još neko vrijeme revitalizirati. Odgode plaćanja nam ništa ne znače, trebaju nam egzaktne i prohodne mjere koje možemo koristiti odmah - rekao je Marko Perica iz Udruženja organizatora i realizatora događanja, koji su se sastali s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore kako bi osvijestili javnost o njihovoj industriji kao jednoj od prvih i najtežih ekonomskih žrtava virusa.

Naime, iako je zabrana javnih okupljanja kao prva uvedena mjera za sprječavanje širenja virusa u potpunosti razumljiva, za struku koja se bavi isključivo organizacijom i realizacijom događanja znači također potpunu zabranu rada.

-Tražimo sufinanciranje minimalno 60 posto osobnog dohotka svih zaposlenika osim vlasnika i članova uprave i oslobođenje od plaćanja komunalne naknade, koja je nama astronomski trošak jer se za skladišta koja su nam potrebna za svu opremu naplaćuje po kubikaži, a ne po kvadraturi - rekao je Darko Tuček iz Udruženja.

U udruženju za sada okupljaju 54 tvrtke, no procjenjuju da se radi o oko 280 tvrtki s oko 2700 zaposlenih, koje se bave iznajmljivanjem opreme za realizaciju događanja (rental – audio, video, rasvjetna oprema, sajamska oprema, konferencijska oprema, šatori i ostala oprema, itd.) ili su agencije za organizaciju događanja (event agencije – koncerti, konferencije, sajmovi, kongresi, promocije, korporativna događanja, itd.).

-Bez ikakve namjere da ignoriramo težinu posljedica s kojima se suočavaju i druge gospodarske grane, mi smo jedan od rijetkih sektora kojima je poslovanje preko noći u potpunosti prekinuto. Naučeni smo na 'sukanje' rukava i uzimanje stvari u svoje ruke. Svjesni smo kako cijela situacija u kojoj se nalazimo nije rezultat lošeg poslovanja, već je produkt više sile, zbog čega apeliramo, složno i zajednički, da nas se ne previdi - naglasio je Perica.

HGK/M.K.  

 

Novalja.coom