Lika nekretnine

Mjere u svezi leasinga

Objavljeno: 06.04.2020

OTOČAC - Udruženje leasing društava HGK na preporuku HANFA-e donijelo je set mjera potpore potrošačima i poslovnim subjektima na čije je poslovanje i osobna primanja negativno utjecala pandemija koronavirusa. 

Prva mjera tiče se prioritetne obrade zahtjeva potrošača i poslovnih subjekata za odgodu plaćanja glavnice od tri mjeseca, za one klijente čiji je bonitet ozbiljno narušen zbog gubitka ili smanjenja izvora prihoda ili čiji je prihod značajno umanjen s obzirom na ukupan prihod u prethodnom razdoblju. Za vrijeme odgode plaćanja obračunavat će se ugovorene kamate (financijski leasing) i naknade (operativni leasing). Uz odgodu plaćanja glavnice, na raspolaganju su i druge opcije s obzirom na djelatnost i stupanj utjecaja pandemije na poslovanje. 

Svaki zahtjev za odgodom plaćanja obrađivat će se pojedinačno prema internim politikama pojedinog leasing društva i s obzirom na preporuke regulatora. HANFA-ine preporuke odnose se na primatelje leasinga koji su uredno podmirivali obveze do 31. prosinca prošle godine, kojima je utvrđena nemogućnost plaćanja obveza temeljem jasnih kriterija, primjerice pad prihoda u ožujku ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle, kao i kojima je poslovanje već pogođeno ili će biti pogođeno zbog pandemije ili potresa u Zagrebu. 

Iz Udruženja pozivaju sve klijente da se jave matičnim leasing društvima i informiraju o načinu realizacije odgode plaćanja glavnice, ali i da se upoznaju s mjerama drugih državnih tijela i institucija koje su im na raspolaganju za očuvanje likvidnosti i radnih mjesta – obavještavaju iz Hrvatske gospodarske komore.

M.K.  

 

Novalja.coom