Lika nekretnine

Nedjelja Božanskog milosrđa i ekumenski susret

Objavljeno: 20.04.2020

DONJI LAPAC - Na Nedjelju Božjeg milosrđa misu bez naroda u najmlađoj župi Gospićko-senjske biskupije sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu predvodio je župnik Dino Rupčić. 

Nakon mise župnik Rupčić izložio je Presveti Oltarski Sakrament pred kojim su se vjernici mogli moliti u skladu s uputama o socijalnoj distanci. Župnik Rupčić istaknuo je da je potaknut zabranama javnog okupljanja, uključujući i bogoslužja, izložio Presveti Sakrament kako bi vjernici na Nedjelju Božjeg milosrđa mogli pred očima imati veliki Isusov dar, Njegovo sveto Tijelo, i pred njim moliti za svoje potrebe ali i za potrebe cijeloga svijeta, posebno za stanje koje je prouzročila epidemija koronavirusa.

Uz Presveti Oltarski Sakrament u crkvi je bila izložena slika Milosrdnoga Isusa. Poznato je da se Isus 1931. ukazao poljskoj redovnici s. Faustini Kowalskoj i zadao joj da naslika njegovu sliku upravo onako kako ga ona svojim očima vidi. Među ostalim s. Faustina dobila je zadatak da po čitavom svijetu proširi štovanje prema Božjem milosrđu. U jubilarnoj 2000. godini sveti papa Ivan Pavao II. kanonizirao je s. Faustinu i proglasio nedjelju iza Uskrsa Nedjeljom Božjeg milosrđa kao obvezni blagdan za cijelu Crkvu.

Budući da je papa Ivan Pavao II. bio veliki štovatelj Božjeg milosrđa i da je župa u Donjem Lapcu posvećena upravo njemu, župna zajednica u Donjem Lapcu imala je prigodu povezati se u duhu sa svojim župnim zaštitnikom i moliti Božje milosrđe za cijeli svijet.

Budući da pravoslavni vjernici u nedjelju slave svetkovinu Uskrsnuća Gospodnjeg, župnik Rupčić pohodio je pravoslavnog svećenika u Donjem Lapcu o. Predraga Sušića i čestitao mu najveću svetkovinu svih kršćana. Ovo je još jedan u nizu od ekumenskih susreta koji se posebno njeguje u Donjem Lapcu gdje zajednički život dijele katolici i pravoslavci. Župnik Rupčić i o. Sušić zadržali su se u ugodnom razgovoru, međusobnom čestitanju i darivanju.

GSB/M.K.

 

Novalja.coom