Lika nekretnine

Otkrivamo sadržaj dopisa koji je HGK poslala Plenkoviću

Objavljeno: 21.04.2020

Iz Vlade poručuju da će se do četvrtka, odnosno do Vladine sjednice, znati plan za otključavanje ekonomije nakon više od mjesec dana od donošenja restriktivnih mjera za suzbijanje širenja zaraze, a prema informacijama koje imamo, razgovori između poduzetnika i Vlade idu u dobrom smjeru i vjerojatno će se, dopuste li to epidemiolozi, veći dio tih mjera i usvojiti.

Opširan dokument

HGK je, kažu nam, od svojih članica prikupio prijedloge, sastavio opširan dokument i točno naveo kako bi se provele mjere, odnosno uz koje zaštitne mehanizme, od obveze korištenja maski, stalne dezinfekcije, postavljanje barijera, držanje razmaka, ograničavanje broja mušterija, provjetravanje...

- Naši prijedlozi dolaze izravno od naših članica koje trpe velike gubitke zbog blokade i neaktivnosti. Smatramo kako nas je odličan posao Stožera civilne zaštite doveo u situaciju da više ne moramo birati između gospodarstva i zdravlja, možemo imati i jedno i drugo, uz dobro odmjerene sigurnosne mjere. U tom smjeru idu i naši prijedlozi - kaže predsjednik HGK Luka Burilović.

HGK tako predlaže decentralizaciju popuštanja mjera na način da se one prvo primjenjuju na županije u kojima je zabilježen mali broj zaraženih i u kojoj u posljednjih sedam dana nisu zabilježene novooboljele osobe.

Zatim, traže da se odmah produlji radno vrijeme trgovina koje su sada otvorene sa 17 na 20 sati te postupno otvaranje i drugih neprehrambenih trgovina.

Hrvatski gospodarstvenici tako ne traže prvo otvaranje manjih trgovina, kao što je to slučaj u Austriji i Češkoj, nego traže da se otvore sve trgovine uz ograničavanje broja kupaca po površini prostora. Predlažu tako da istodobno jedna osoba može boraviti na četiri metra četvorna, čime se ne bi stvarale gužve, a nikoga se ne bi diskriminiralo; od manjih trgovina s robom do autosalona i salona s namještajem. Za salone s namještajem ističu da je riječ o objektima velike površine s malim brojem zaposlenika i posjetitelja te da je u pravilu riječ o objektima s kolnim ulazom, čime se onemogućuje stvaranje gužvi.

Nošenje maski

Za njih bi se propisala obveza, primjerice, boravka jednog kupca na 50 metara četvornih prostora uz minimalan razmak od dva metra, dezinfekciju ruku na ulazu, propisivanje zaštitnih barijera (pleksiglasa) za djelatnike na blagajnama, propisivanje nošenja maski i rukavica za djelatnike te često čišćenje i dezinfekciju površina koje se dodiruju često.

Stariji od 65

HGK traži da se polako otvaraju i sve druge trgovine, one s novim tehnologijama, IT opremom, elektroničkim uređajima, građevinskim materijalom i opremom za dom, trgovine namještajem i ostalim potrepštinama za dom, autosaloni i trgovine autodijelova, traže i otvaranje mini tržnica u manjim mjestima, trgovina s građevinskim materijalom te promjenu radnog vremena za pekare od šest do 15 sati.

Otvarali bi i shopping centre i to od 11. svibnja, ali bi pritom dali prednost pri kupnji ugroženim skupinama stanovništva (vjerojatno da stariji od 65 godina idu tijekom jutra u šoping), a centri ne bi bili otvoreni nedjeljom.

Žele i da se što prije otvore svi obrti, uslužne djelatnosti poput frizerskih salona, salona za uljepšavanje (pedikeri, manikeri, kozmetičari...), različiti servisi (urari, postolari, tehnika, kućanski aparati...), kemijske čistionice i praonice, računovodstveni servisi...

“U slučaju ako je riječ o velikom frizerskom salonu, potrebno je ograničiti rad zaposlenika u smjenama te ograničiti broj naručenih na način da budu prisutna samo dva gosta u salonu. Uz korištenje zaštitne opreme (maske i rukavice), treba primjenjivati mjere pojačane higijene, organizirati rad tako da bude osigurana što veća međusobna udaljenost radnika, redovito provjetravati prostore, osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima za ruke, uz barijere (pleksiglas, najlon, staklo) i obavezno korištenje maski i rukavica mušterija”, piše u dokumentu.

Kad je riječ o kafićima i restoranima (i hotelskim), predlaže se rad onih koji imaju terase uz razmak stolova, a koji nemaju, da im se omogući posluživanje pića po modelu “to go”, posluživanje u jednokratnoj ambalaži s tim da konobar ne poslužuje gosta nego gost naručuje sam i odmah plaća na pultu. Konobar može biti ograđen barijerom od pleksiglasa. Konobari bi se obvezali na sve mjere zaštite (rukavice, maske), na redovitu dezinfekciju, a kafići i restorani radili bi ograničeno od 8 do 21 sat, bez žive glazbe, većih okupljanja i organiziranih privatnih zabava. Hotelima i restoranima, barem u početnoj fazi, omogućilo bi se posluživanje hrane i pića “za van”, a poslije i u zatvorenim prostorima u županijama koje nemaju oboljelih. Pri tome bi se mjere ograničile na četiri tjedna i prilagođavale bi se ovisno o epidemiološkoj situaciji. Na ulazu u objekt bila bi obavezna dezinfekcija ruku, dezinfekcija stola te pribora za jelo i piće nakon svake konzumacije, uz redovitu kontrolu temperature zaposlenika, serviranje hrane i pića u rukavicama, uz razmak između stolova od minimalno dva metra i kontrolu broja osoba u objektu.

Nautički turizam

U sektoru turizma tijekom svibnja traži se prvo popuštanje mjera za nautički turizam, otvaranje manjih smještajnih objekata, otvaranje kampova - mobilnih kućica koje su autonomne i odvojene, a trebalo bi i definirati uvjete rada wellnessa te omogućiti koridore za dolazak turista iz zemalja koje imaju slične epidemiološke rezultate. Otvorio bi se i obiteljski smještaj.

U sektoru prometa traži se normalizacija stanja, od javnog gradskog, linijskog, do kamionskog i avioprijevoza. Traži se ukidanje konvojskog kamionskog prometa i blaži tretman vozača kamiona te postupno otvaranje luka za međunarodni promet.

HGK traži i da e-propusnice za radnike unutar županija vrijede 30 dana, traže i otvaranje sportskih i rekreativnih površina na otvorenom, omogućavanje rada vrtića za djecu radnika kojima nije zabranjen rad, otvaranje državnih ureda s obvezom nošenja maske, posebne mjere za posjet izložbama te kazališnim i kinopredstavama te snimanje i prateće aktivnosti u području glazbene industrije.

“Vlada će konačni plan donijeti u četvrtak”

Iz Vlade poručuju da će razmotriti sve prijedloge, da su svi resori poslali svoj paket te da će donijeti plan na Vladinoj sjednici u četvrtak.

- Na sjednici Vlade u četvrtak donijet ćemo zaključak vezan uz reaktivaciju dijela gospodarskih aktivnosti koji će biti epidemiološki prihvatljiv, a gospodarski svrhovit - poručuju iz Vlade.

I premijer Andrej Plenković jučer je rekao da će Vlada ovog tjedna pripremiti zaključak na temelju kojeg će, uz okvire epidemiologa, Stožer civilne zaštite donositi odluke kako bi se reaktivirao dio gospodarskih aktivnosti.

Jutarnji.hr

 

Novalja.coom