Lika nekretnine

RIJEKA – Zaredali vandalski napadi na crkve

Objavljeno: 24.04.2020

Više sakralnih objekata u gradu Rijeci doživjelo je posljednjih mjeseci, pa i početkom ovoga tjedna, vandalske napade. Posljednji su se dogodili na dvije crkve ili u njihovoj okolici – na crkvi sv. Nikole Tavelića i u dvorištu crkve Marije Pomoćnice. O svemu je obaviještena policija, i kriminalističko istraživanje te potraga za počiniteljima su u tijeku, piše riječki Novi list.

U noći od 19. na 20. travnja vandali su na sjevernoj strani crkve sv. Nikole Tavelića grafitom išarali veliku staklenu površinu. Sljedeće noći su to isto staklo razbili, a počinjenu materijalnu štetu policija je procijenila na oko 15 tisuća kuna.

– Kad smo u ponedjeljak ujutro u šest sati došli u crkvu, na sjevernom ostakljenom zidu crkve, uz zaobilaznicu, vidjeli smo naslikano tzv. masonsko oko, srebrnim sprejom na površini oko tri četvorna metra. Policija je napravila uviđaj, a mi smo taj grafit posebnom tekućinom obrisali. Sljedećeg jutra, 21. travnja, jedno od stakala te velike površine našli smo razbijeno, a policija je zaključila da je razbijeno pločom koja je uzeta s krova crkve. Ta se ploča razbila dok su njome udarali, pa se onda još s manjim dijelom te ploče udaralo u staklo tako da ono pukne. To je kaljeno staklo, tako da se rasprsnula staklena površina veličine 1,5 četvornih metara. Policija i forenzičar nadaju se da će po toj ploči kojom je staklo razbijeno pronaći počinitelja. Iduće noći policija je osigurala svoju ophodnju oko crkve, iako smo se i mi organizirali tako da je cijelu noć u crkvi dežuralo nekoliko župljana, mladići i mlađi muževi. Naravno i župljani su uznemireni, osjećaju se povrijeđeno, naročito stariji ljudi. Sada zbog pandemije ne mogu dolaziti u crkvu, a k tome netko želi oskvrnuti njihovo sveto mjesto, objasnio nam je fra Tomislav Šanko, župnik u župi sv. Nikole Tavelića.

Franjevci na Krnjevu uspjeli su organizirati zamjenu razbijene staklene površine, no nelagoda je ostala i među vjernicima kojima je crkva sv. Nikole Tavelića župna crkva. Treba podsjetiti da je ta crkva i svojevrsni spomenik kulture – izgrađena je 1978. godine i prva je sakralna građevina koja je u Rijeci sagrađena nakon Drugog svjetskog rata. Projektirao ju je Riječanin Boris Magaš i odavno je ušla i u stručnu literaturu.

Na početku ovog tjedna, iste noći kada je počinjen prvi vandalizam na crkvi sv. Nikole Tavelića, u dvorištu salezijanske crkve Marije Pomoćnice na Banderovu, na dva mjesta razbijen je kip Gospe Lurdske. I o tome je obaviještena policija, doznajemo od župnika don Tunja Blaževića. Još prije, uoči Uskrsa je iz dvorišta crkve Marije Pomoćnice ukraden kip sv. Bernardice koji je kasnije, razbijen, pronađen u blizini Tehničkog fakulteta, a iste noći su vandali razbacali cvijeće na balkonu pred tom crkvom.

Prije oko mjesec dana, na pročelju crkve Srca Isusova na Zametu, na kojem se nalaze dvije niše, razbijeno je staklo na niši u kojoj je postavljen kip Srca Isusova, dok se na drugoj, u kojoj je kipić Srca Marijina, pokušalo razbiti staklo, ali se nije uspjelo. Doznaje se također da je na ulazu u crkvu sv. Nikole biskupa na Krnjevu bojom nedavno išaran Gospin kip.

Podsjetimo, prije pola godine su u Trsatskom svetištu s postaja križnoga puta na Fortici ukradene tri brončane skulpture, a počinitelji, kako doznaje Novi list od gvardijana fra Bernarda Barbarića, još nisu pronađeni.

Priznajem.hr

 

Novalja.coom