Lika nekretnine

Markić: Neradna nedjelja za trgovce je pitanje društvene pravednosti, a ne vjersko pitanje

Objavljeno: 26.04.2020

Od sutra, prema odluci Stožera, nedjeljom i blagdanima ne će biti dozvoljen rad trgovinama osim kioscima, pekarnicama, trgovinama kruhom i pekarskim proizvodima i trgovinama na benzinskim postajama. Udruga U ime obitelji godinama poziva poslodavce velikih trgovačkih lanaca, kao i poslodavce svih nenužnih djelatnosti u Hrvatskoj, da omoguće svojim zaposlenicima da nedjelje i blagdane mogu provesti sa svojim obiteljima, a ne na radnom mjestu.

Zašto je to važno i pitanje društvene pravednosti, pojasnila je na svom FB dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji.

“Neradna nedjelja za trgovce je pitanje društvene pravednosti, a ne vjersko pitanje.

1. Radnici u trgovini, njih oko 180.000, uglavnom žena, imaju radni tjedan od 6 dana - od ponedjeljka do subote.

2. Najveći dio zaposlenih u trgovini za rad nedjeljom ne prima nikakvu ili prima minimalnu naknadu te ne mogu birati želi li ili ne želi raditi i taj, 7. dan u tjednu.

3. Trgovci i trgovkinje spadaju među građane RH s najnižim primanjima.

4. Prema istraživanju koje je prošle godine proveo Savez za neradnu nedjelju 80 posto hrvatskih građana podržava neradnu nedjelju.

5. Sve veći dio poslodavaca podupire neradnu nedjelju. Na primjer, prošle je godine trgovački lanac KTC uveo neradnu nedjelju i neradne blagdane za svoje zaposlenike.

Odluka Stožera da trgovine ne rade nedjeljom je prilika da se u ovim uvjetima korona krize pronađe najbolji model za osiguravanja društvene pravednosti.

Potrebno je posložiti zakonsku regulativu koja će osigurati pravo radnika u trgovini, ali i svih drugih, da budu slobodni barem jedan dan u tjednu i to u vrijeme kad su svi drugi članovi njihove obitelji ili prijatelji doma ili – ako rade – da su za to pošteno plaćeni i da imaju pravo koristiti zamjenski, slobodan dan.

U ime obitelji je dala zakonski prijedlog u 3. mj. 2017. kojim se radnicima u trgovini osigurava da biraju žele li raditi nedjeljom i da, ako rade nedjeljom, moraju za to primati 50 posto veću dnevnicu. Savez za nedjelju iznio je prijedlog uvođenja neradne nedjelje za sve. Slovenija, Austrija, Njemačka, Švicarska – imaju razne modele neradne nedjelje. Sigurno je da Hrvatska može naći model koji će trgovcima osigurati da jedan dan u tjednu budu sa svojom obitelji, bez šteta za gospodarstvo.

SDP je zakonom zabranio rad nedjeljom 2003., a HDZ ga je zabranio 2008. – a oba puta je zabranu srušio Ustavni sud.

Nevjerojatno je da se u 2020. SDP i HDZ nastavljaju politički prepucavati oko neradne nedjelje – umjesto da se postigne nacionalno suglasje te se osiguraju pošteni uvjeti nerada/rada za trgovce i sve ostale.

A još je nevjerojatnije što se neki deklarativni branitelji radničkih prava protive neradnoj nedjelji – zato što će neki od radnika koji će imati slobodnu nedjelju – svoje slobodno vrijeme iskoristiti i za odlazak na misu” - objavila je dr. Markić.

Narod.hr

 

Novalja.coom