Lika nekretnine

Vukušić: Pokojni HOS-ovci, braćo po oružju, za mnoge ste danas izgleda opasniji mrtvi nego kada ste bili živi

Objavljeno: 28.04.2020

Ne jenjavaju reakcije na izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da HOS-ovu ploču koja je iz Jasenovca premještena nedaleko u Novsku treba ukloniti.

Na svom je Facebook profilu javnoj raspravi dao svoj doprinos i ugledni hrvatski liječnik Herman Vukušić.

"Već sam polako počeo misliti kako se Zoran Milanović ipak uspio malo promijeniti, ugodno iznenađen njegovim javljanjem "iz drugog reda" za vrijeme trajanja pandemijskih mjera, s tek par povremenih suzdržanih izjava.

A onda se dogodilo obilježavanje proboja iz koncentracijskog logora Jasenovac i skandalozna izjava našeg Vrhovnog zapovjednika "kako HOS-ovu ploču koja je iz Jasenovca premještena u Novsku treba maknuti i baciti negdje jer nema veze s Domovinskim ratom".

Kažem skandalozna jer za prvi od mnogo argumenata koji tu izjavu deplasiraju ne treba ići u prošlost dalje od par mjeseci kada su iskopana tijela pripadnika HOS-ove štafete smrti.

Crvenkapa i suborci su isto tako "bačeni negdje" gdje su gnjilili četvrt stoljeća, što po našem Predsjedniku, eto, baš i nema veze s Domovinskim ratom.

Na sasvim opravdane salve reakcija braniteljskih udruga i domoljuba koji su osudili Milanovićevu izjavu, javila se i kakofonija lijeve političke, novinarske i intelektualne "elite" koja Milanovića podržava, od SAB-a preko Jelene Lovrić do Vesne Pusić.

Interesantno je, pak, razmotriti ova zbivanja u svjetlu usporedbe dvije izjave dr. Ognjena Krausa, predsjednika Židovske općine u Zagrebu, naroda koji je najviše stradao u Jasenovcu.

Na ovogodišnjoj komemoraciji u Jasenovcu dr. Kraus kaže sljedeće:

"Došao sam pružiti ruku i dobru volju, pokazati da sam spreman na ozbiljne razgovore o situaciji u Hrvatskoj, i odnosu Vlade i vlasti prema povijesti. Došao sam i zato da riješimo sve naše probleme u interesu Hrvatske, i da sve hipoteke koje sramote ovu zemlju u Europi i svijetu stavimo ad acta".

Još ne tako davne 2006. godine, za tjednik Nacional, dr. Kraus je ipak malo drugačije govorio:

"Ne samo da je zagarantirana ravnopravnost i da ona postoji, nego se zaista nikako (Židovi; moja opaska) ne možemo osjećati ugroženi.

Što se tiče antisemitizma danas, u Hrvatskoj je toga puno manje nego u drugim zapadnoeuropskim zemljama. Ja se ne osjećam ugroženim i nikad se nisam tako osjećao: čak i kad me se pitalo u godinama rata bih li htio imati zaštitu, nikad nisam na to pristao jer sam smatrao da nisam ugrožen".

Znači za vrijeme rata i poraća, odnosno dok je još svih 753 bojovnika HOS-a koji su poginuli u Domovinskom ratu bilo živo, prema dr. Krausu osjećaja ugroze, ksenofobije i antisemitizma nije bilo, a danas, kada su njihova imena na spomen-pločama i kosti im se iskapaju iz jama to je "hipoteka koja sramoti ovu zemlju".

Moji dragi pokojni HOS-ovci, braćo po oružju, za mnoge ste danas izgleda opasniji mrtvi nego kada ste bili živi....."

Direktno.hr

 

Novalja.coom