Lika nekretnine

Danas je Međunarodni dan plesa

Objavljeno: 29.04.2020

OTOČAC - Međunarodni dan plesa ustanovio je Plesni odbor Međunarodnoga kazališnog instituta 1982. godine. Odabrali su 29. travanj u čast i na sjećanje na rođendan Jean-Gorgesa Noverrea, pionira i začetnika modernog baleta. Hrvatska Svjetski dan plesa obilježava od 1999. godine.
Svjetski dan plesa slavi se tako 29. travnja i širom svijeta čitaju se međunarodne i nacionalne poruke ljudi neraskidivo vezanih uz ples. Osnovna ideja je podsjetiti kako je ples umjetnički oblik izražavanja te kako ples može prevladati sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Dok plešemo našima isprepletenim tijelima, strmoglavljujući se kroz prostor, postajemo pokretna sila utkanih srca, dodirnutih duša i pružanja iscjeljenja koje je očajnički potrebno. I svrha postaje jednoglava hidra: nepobjediv i nerazdvojiv ples. Ples prati čovjeka od pamtivijeka, a još i crteži u spiljama pokazuju čovjeka kako pleše. U svojim počecima, ples je bio motorička reakcija na određene emocije, na pojačano veselje, strah, žalost, ljubav ili mržnju. U dugoj tradiciji plesova se neki folklorni plesovi - iz različitih razloga - u modificiranoj varijanti prenose iz naroda u više slojeve društva, postaju općeprihvaćeni, i izdvajaju se u novu kategoriju pod nazivom "društveni plesovi".
Sve što nam je sada potrebno je plesati još više…

GPOU

 

 

Novalja.coom