Lika nekretnine

Iz Evanđelja po Stožeru: Nema pjevanja

Objavljeno: 02.05.2020

Potaknuti smo da pjevamo Gospodinu pjesmu novu. Novi čovjek poznaje novu pjesmu. PJESMA JE IZRAZ VESELJA, a ako pomnije promotrimo, ona je zapravo IZRAZ LJUBAVI. Tko, dakle, zna ljubiti novi ŽIVOT, zna pjevati novu PJESMU. Da je, dakle, to novi ŽIVOT, podsjeća nas nova PJESMA. Jednome kraljevstvu pripada sve, i NOVI čovjek i NOVA pjesma i NOVI savez. Stoga će NOVI ČOVJEK pjevati NOVU PJESMU i pripadat će NOVOME SAVEZU.

Nema onoga tko ne ljubi, samo se pita što ljubi. Stoga nismo potaknuti da ne ljubimo, već da izaberemo što ćemo ljubiti. Ali što ćemo izabrati ako mi prije nismo Izabrani? Jer ne ljubimo ako prije nismo ljubljeni. Čujte Ivana apostola: "Mi ljubimo jer je On nas prvi ljubio." Traži zašto čovjek treba ljubiti Boga, i naći ćeš samo jedan odgovor: BOG je njega prvi ljubio. Sebe je samoga dao onaj koga uzljubismo, dao se je i zato smo ga uzljubili.

Čujte apostola Pavla koji nam kaže što nam je dao da ljubimo: "Ljubav je Božja razlivena u našim srcima." Odakle? Zar od nas? Ne. Otkud, dakle? "Po Duhu Svetome koji nam je dan."

Imajući, dakle, toliko pouzdanje, ljubimo Boga od Boga. Čujte još jasnije samoga Ivana: "Bog je ljubav i tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje, i Bog u njemu."Malo je reći: "Ljubav je od Boga." Tko bi se od nas usudio reći ono što je rečeno: "BOG JE LJUBAV!"? To je rekao onaj koji je znao što ima.

Bog nam se daruje. On nam viče: Ljubite me i imat ćete me, jer me ne možete ni ljubiti kad me ne biste imali.

Braćo, sinci, katolički rode, sveto i višnje sjeme, vi u Kristu NANOVO ROĐENI i odozgor preporođeni, čujte me, još bolje, čujte od mene riječi: "PJEVAJTE Gospodinu PJESMU novu!" Veliš, evo pjevam. PJEVAŠ, iz sveg srca pjevaš. Čujem te. Ali nek svjedočanstvo ŽIVOTA ne bude protivno svjedočanstvu RIJEČI.

PJEVAJTE glasom, PJEVAJTE srcem, PJEVAJTE ustima, PJEVAJTE svojim ponašanjem: "Pjevajte Gospodinu pjesmu novu." Pitate, što da pjevate o onome koga ljubite? Razumljivo je da želiš pjevati o onome koga ljubiš. Tražiš Ii koje pohvale njemu da pjevaš? Čuli ste: "Pjevajte pjesmu novu." Tražite li hvale? "Hvala je njegova u ZBORU pobožnika." HVALA koju treba PJEVATI jest sam PJEVAČ. Želite li HVALU iskazati Bogu? VI sami BUDITE ono što govorite. Njegova ste HVALA ako dobro živite!

(Sv. Augustin, biskup, iz Govora)

A. Kaćunko

 

Novalja.coom