Lika nekretnine

Zločin komunističkoga jugoslavenskog režima

Objavljeno: 16.05.2020

Danas se u povodu 75. godišnjice bleiburške tragedije i poslijeratnih partizanskih likvidacija komemoracije uz služenje misa zadušnica održavaju na tri lokacije – u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu. Komemoracija i misa zadušnica održana je i u Splitu.

Na Bleiburškom je polju prvi put, zbog pandemije koronavirusa kojim je vlada Austrije ograničila prava na javno okupljanje, organizirana mala komemoracija, čiji je pokrovitelj i ove godine Hrvatski sabor, javlja HRT. 

Na groblju u Unter-Loibachu održana je molitva koju je predvodio voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pavo Dominiković. Kod spomenika na Bleiburškom polju vijence su položili predstavnici Počasnog bleiburškog voda iz Austrije i hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić.

Članovi vodstva Počasnog bleiburškog voda koji žive u Austriji Jakov Vrdoljak, Marijan Luburić, Marko Grbeša i Grga Tunjić, sukladno programu obilježavanju 75. obljetnice bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. godine, položili su vijence i zapalili svijeće kod hrvatske grobnice na groblju u Unterloibachu i kod spomenika na Bleiburškom polju, gdje je voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pavo Diminković izmolio molitvu odrješenja za pokojne.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić, u pratnji vojnog izaslanika Republike Hrvatske u Austriji brigadira Davora Kopanjija i generalnog konzula Republike Hrvatske u Beču Branimira Lončara, također je – u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji – položio vijence i cvijeće te upalio svijeće na groblju u Unterloibchu i kod spomenika na Bleiburškom polju.

Počasni bleiburški vod kupio je dodatnih 18.000 kvadrata zemljišta na Bleiburškom polju na kojem se svake godine inače održava komemoracija osobama ubijenima u poslijeratnim likvidacijama, javlja austrijski dnevnik Kleine Zeitung.

Narod.hr

 

Novalja.coom