Lika nekretnine

A sutra kreće u pohod - matura

Objavljeno: 07.06.2020

OTOČAC – Usprkos koroninom podmetanju klipova u kotače obrazovanja, bit će i mature. Matura će započeti sutra, 8. lipnja, i potrajat će sve tamo do 3. srpnja.

A da ne bi to bilo obično, državnu maturu ove godine pratit će i stroge mjere sigurnosti. Ne samo poradi korone. Tako se maturanti ne će potpisivati imenom i prezimenom, već će imati bar kod (kao tjestenina ili pašteta, na primjer).

Ima još nekih izmjena, tako onaj učenik koji s uspjehom želi položiti ispit iz hrvatskoga jezika A i B razine mora pristupiti i testu i eseju, nema ne ću ovo, hoću ono. Pored toga od ove godine školovanja učenici ne moraju zadovoljiti minimalni prag na svakom od dijelova ispita iz hrvatskoga.

Kako je i rečeno, maturanti ne će na ovogodišnjoj maturi pisati gradivo drugoga polugodišta, a na ispitu će biti jasno upućeni koja pitanja ne trebaju odgovarati. Maturu će pisati svojima kemijskim olovkama, a na ispit iz likovne umjetnosti donijet će svoje flomastere.

U ispitnoj prostoriji učenici moraju sjediti udaljeni najmanje jedan metar u svim smjerovima, a u toj prostoriji, osim stolica i stola za učenike te stola za nastavnike, mora biti i stol za odlaganje osobnih stvari koje učenici ne smiju imati sa sobom tijekom ispita.

Maturanti moraju sa sobom ponijeti osobnu iskaznicu, a na stolu mogu imati još i pribor za pisanje, bočicu s vodom u prozirnoj ambalaži bez naljepnice te ispitne materijale. Strogo im je zabranjeno da u blizini imaju mobitel ili druge elektroničke audio i vizualne uređaje, poput pametnoga sata.

Eto, tako će nekako izgledati ovogodišnja matura.

M.K.

 

Novalja.coom