Lika nekretnine

Tri tjedna prije izbora, jasna je logika Milorada Pupovca

Objavljeno: 11.06.2020

Do kuda smo dogurali! Da predstavnik srpske manjine koji se u Domovinskom ratu između ostaloga istaknuo lažnim informacijama o pokolju tisuća srpske djece i to usred rata, koji je bio tih godina sve, samo ne aktivni borac za hrvatsku samostalnost, danas docira Hrvatima moralizirajuću priču o "pobeguljama" u našim redovima, otvoreno aludirajući na Miroslava Škoru!

Da on, čije je pola obitelji bilo na drugoj strani, prigovara Miroslavu Škori da je ovaj "pobegulja"! On? On koji je cijelo vrijeme jednom nogom na drugoj strani! Pupovac će u istom dahu reći ovih dana i ovo: "Naš je glas bio presudan kod članstva Hrvatske u Europskoj uniji". Dakle, da mi Srbi nismo rekli možete u Uniju, Hrvatska tamo ne bi nikad dospjela. Naš je glas bio presudan! Dakle, mi smo na neki način politički nedorasli i dok Pupovac nije zajamčio da je sve OK, mi nismo mogli u Uniju! Niti u NATO vjerojatno! Kakva arogancija! Ali, to je zapravo pravi Milorad Pupovac. To nije običan predstavnik srpske manjine, to nije čelnik jedne zajednice koji skrbi o njihovim potrebama, kako je slučaj sa svim ostalim manjinama! Ne, to je tipična škola političkog srpstva, povijesni prototip hrvatskog Srbina koji s visoka docira o tome kako Hrvatska treba izgledati! To njega muči! Kako će Hrvatska izgledati! Njemu nisu u prvom planu prava srpske zajednice! Nego da on odredi kako će Hrvatska izgledati! E, to je ona stara Pašićevska despocija!

Hrvatska će izgledati onako kako "ja" odnosno "mi" kažemo da treba i smije izgledati! To je smisao. Ne može HDZ koalirati sa Škorom, glasi neizgovorena, ali jasna poruka čelnika hrvatskih Srba! Ne može biti hrvatske vlasti kako ju je svojedobno vidio Karamarko, sjećate se kako je i protiv nje Pupovac rogoborio! Hrvatska mora izgledati onako kako je on vidi, a ne onako kako bi Hrvati htjeli da izgleda! Hrvatska u kojoj Srbi neće biti dio te vlasti ne može biti europska, moderna, prosperitetna, to se hoće reći. Nama je sad u lice skresano da mi zapravo imamo tutora, neke vrsti međunarodnog jamca, skrbnika slučajne države koji sad eto znamo, daje zadnji pravorijek kada ulazimo u Uniju, kada idemo u NATO, a s tri zajamčena glasa u parlamentu on de facto određuje tko će tvoriti istu tu vlast. Nešto poput Brežnjevljeve doktrine ograničenog suvereniteta, samo u malo modernijoj formi! Ne može postojati bilo kakva hrvatska država, niti će prolaznu ocjenu dobiti svaka hrvatska vlast, ne, samo ona na koju Pupovac udari svoj pečatnjak!

A ako njega ne bude u toj vlasti, e, onda ćemo krenuti po svjetskim dvorovima objašnjavati svijetu što se dogodilo s Hrvatskom. Dobro, a kakva Hrvatska valja? Pa to je bar jasno, samo ona u kojoj su "on" i "oni" dio vlasti.  Ako je njemu po volji hrvatska vlast, onda je to demokratska, pluralna, europska Hrvatska. Ako nije takva, a pogotovo ako njega nema kao dijela te vlasti, onda je ona destruktivna, totalitarna, praktički ustaška! To su pojednostavljene, neizgovorene, ali jasne metafore Milorada Pupovca. Zanimljivo, nikada se nitko od predstavnika manjina nije usudio ovako govoriti kao što govori predstavnik ovdašnjih Srba! I tako već stotinu godina! Ne govori tako ni Čeh ni Mađar ni Talijan ni Rom. Nitko! Nikada! Samo predstavnik srpske manjine. 

(…)

T. Dujmović/ Direktno.hr

 

Novalja.coom