Lika nekretnine

Misa na Jazovki

Objavljeno: 23.06.2020

Kod jame Jazovke, nedaleko od Sošica na Žumberku, jučer je odana počast za 447 žrtava – vojnika, ranjenika, medicinskog osoblja i časnih sestara, koje su tijekom i nakon Drugoga svjetskog rata ubili partizani, a svetu misu služio je varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak u koncelebraciji biskupa Jurja Jezerinca i biskupa grkokatoličke Križevačke biskupije Nikole Kekića. Među vjernim narodom bio je i episkop Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar.

Poslana je poruka hrvatskim vlastima da “dostojno obilježe hrvatske žrtve s Bleiburga, Macelja, Tezna, Dakse, Jazovke i drugih stratišta“. Od hrvatskih je birača zatraženo da na predstojećim parlamentarnim izborima “provedu izbornu lustraciju i ne daju glas onima koji su bili dio jugoslavenskog komunističkog poretka”.

Među okupljenima bili su i Zlatko Hasanbegović, Davor Ivo Stier, Zdravka Bušić te generali Ante Prkačin i Željko Sačić, koje su s pozornice pozdravili organizatori.

“Još su biskupi s kardinalom Franjom Kuharićem prije 25 godina pisali vlastima pismo o tome da krvnici ovih jama imaju ime i prezime; no krivi su i naredbodavci, ideolozi, tvorci sustava koji je unaprijed planirao krvavi obračun s neistomišljenicima, bez zakonite obrane“, rekao je biskup Mrzljak.

Podsjetio je kako Hrvatska biskupska konferencija za ovogodišnje parlamentarne izbore ističe i važnost da se zna kako “kandidat gleda na zločine svih ideologija, u Drugom i nakon Drugog svjetskog rata; osuđuje li sve oblike totalitarizma, rasne, vjerske i druge netrpeljivosti“.

Narod.hr

 

Novalja.coom