Lika nekretnine

Kreće dodjela sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Objavljeno: 25.06.2020

OTOČAC - Ponovno je raspisan javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća na području Hrvatske. 

Za ovu namjernu osigurano je 203 milijuna kuna. Sa zaprimanjem prijava Fond službeno započinje 1. rujna ove godine.

Da bi građani mogli dobili sredstva kuća im mora biti izgrađena temeljem građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta, ne smije biti nadograđivana ili mijenjana u odnosu na akt koji dokazuje njenu zakonitost, da je u njoj više od 50 posto bruto podne površine namijenjeno za stanovanje i da ima najviše tri stambene jedinice te ima građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m četvornih.

Na poziv se mogu prijaviti samo obiteljske kuće koje su energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj ili C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj.

Opravdani troškovi koji će se sufinancirati kroz ovaj projekt su toplinska izolacija vanjske ovojnice, zamjena vanjske stolarije, sunčani toplinski sustavi, kotlovi na sječku ili pelete, dizalice topline i fotonaponski sustavi.

Korisnici ovih sredstava moraju biti vlasnici ili suvlasnici (uz suglasnost svih suvlasnika) obiteljske kuće na kojoj bi se provodila obnova te moraju imati prebivalište na adresi te kuće, prijavljeno najkasnije s 1. lipnjem 2020.

Stopa sufinanciranja od 60 posto opravdanih troškova primjenjuje na sve prihvatljive aktivnosti energetske obnove obiteljske kuće, a Fond će korisnicima ovog programa dodijeliti sredstva za opravdane troškove u maksimalnom iznosu do 204.000 kuna s PDV-om, stoji u priopćenju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

M.K.

 

Novalja.coom