Lika nekretnine

Nova otkrića u jami Nedam

Objavljeno: 17.07.2020

KRASNO - Od 21. do 28. lipnja ove godine održana su istraživanja u jami Nedam na Hajdučkim kukovima na Sjevernom Velebitu. Istraživanja su nastavak speleoloških radnji započetih 2019. g. u okviru speleološkog kampa „Sjeverni Velebit 2019.“ kojeg je organizirao PDS Velebit u suradnji s Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit, kao rezultat dugogodišnje suradnje na projektima istraživanja dubokih jama u nacionalnom parku.

S obzirom na to da je jama prethodno bila istražena do -1.021 m, lipanjska istraživanja bila su motivirana istraživanjem u dubinu. Kako bi omogućili navedeno, bilo je potrebno izraditi bivak na većoj dubini, postaviti telefonski kabel te preopremiti dijelove linije za napredovanje u jami. Kriva procjena speleologa za predviđenu lokaciju bivka rezultirala je razaranjem bivka na -600 m tijekom zimskih bujica. Bilo je neophodno pronaći novo „sigurno mjesto“ za odmor tijekom istraživanja te kao sklonište u slučaju naglih ljetnih oborina koje su na Sjevernom Velebitu izrazite i opasne zbog jake vertikalne morfologije.

Pronalaskom i uređivanjem mjesta za bivak na – 950 m u fosilnom kanalu uspješno je osigurano da se jednostavnije nastave istraživanja na dnu. Osim bivka na -950 m, u jami su postavljena još dva bivka odnosno na -600 m i na -300 m te je osigurana velika protočnost istraživača u jami.

Istraživalo se u Meandru introspekcije na -350 m gdje se naišlo na usku pukotinu u meandru s izrazitim strujanjem zraka. Istražen je i nacrtan bočni kanal na dubini od 600 m. Nastavila su se istraživanja u Nedamskom grliću na -680 m koji se na -740 m spaja s Meandrom sreće. U istraživanjima na dnu na -1021 m nastavilo se s prodorom u dubinu i nacrtalo do -1143 m, iako su istraživači prošli još cca 30m niže, ostali bez opreme i ustanovili da se vertikalni kanal nastavlja nizvodno.

Lipanjskim istraživanjem Nedam je s dubinom od 1.143 m postala treća jama po dubini u RH (70.-ta u svijetu) odnosno produbljena je za 122 m dok istraženo je novih 321 m te duljina jame sada iznosi 2310 m.

Istraživanja se nastavljaju tijekom srpnja i kolovoza ove godine u organizaciji PDS Velebit.

NPSV/M.K.

 

Novalja.coom