Lika nekretnine

Blagoslov mora, ribara i barki

Objavljeno: 17.07.2020

U sklopu posljednjeg dana trodnevnice uoči proslave blagdana suzaštitnice župe Senj Gospe Karmelske ili kako ju Senjani zovu Gospe Ribarske, održan je u srijedu 15. srpnja blagoslov mora, ribara i barki, kao i svih živih bića koji se njime služe.

Obred je predvodio profesora s KBF-a iz Đakova dr. sc. Antun Japundžić u suslavlju kolege svećenika s istog fakulteta dr. sc. Davora Vukovića kao i mjesnog župnika i profesora na riječkoj Teologiji dr. sc. Richarda Pavlića i župnih vikara Senja Nikole Prše i Marija Kralja. Svećenici su svečanim ophodom došli do Bijele obale u Senju uz glazbenu pratnju članova katedralnog zbora i pjevanje Ivana Prpića Špike.

Na rivi je uslijedio blagoslov mora, živih bića i plovila te svih onih koji se njima služe, a koji je okupio brojne vlasnike brodica koji su se za tu potrebu našli na vezovima uz Bijelu obalu. Obredu su prisustvovali i brojni nazočni strani turisti. Blagoslov mora uoči Gospe Ribarske je događaj kojemu se u Senju kao starom pomorskom središtu iz prethodnih stoljeća pridaje velika pažnja, a taj je obred duboko urastao u crkvenu i društvenu povijest Senja.

IKA / I.B. 

Novalja.coom