Lika nekretnine

Svake godine po jedna, ide to njima …

Objavljeno: 18.07.2020

OTOČAC  - Vatrogasci se bore s požarom koji je izbio u subotu rano ujutro u katedrali zapadnog francuskoga grada Nantesa Veliki orgulje su potpuno unište. Uočene su tri vatre, smatra se da ima kaznene odgovornosti i tužiteljstvo je otvorilo istragu zbog "podmetanja". Prema svjedočenjima, požar je buknuo oko 7:30 ujutro. Vidjevši impresivan plamen kroz prozor rozete, stanovnici su oglasili uzbunu u 7.45 sati.

Ukupno su intervenirala 104 vatrogasca iz dvadesetak postaja Loire-Atlantique. Nakon što su morali razbiti vrata sjekirom, usmjerili su se spašavanje orgulja, koristeći dva šmrka. Osim što su kontrolirali požar, pobrinuli su se za zaštitu umjetničkih djela u katedrali. Njihova intervencija trebala bi trajati cijeli dan, procjenjuje se.

Prema javnom tužitelju, Pierreu Sennesu, bila su tri žarišta vatre, na razini orgulja i na obje strane broda katedrale. To potvrđuje da ožar nije čista slučajnost, već da je podmetnut jer je vatra izbila na udaljena jedna od druge. Istragu je otvorilo tužiteljstvo u Nantesu. Na mjesto će biti upućen i stručni tehničar koji će pregledati mjesto požarišta i električnu instalaciju.

Biskupijski upravitelj François Renaud, ušao je s vatrogascima u katedralu kazavši da je nastao neprocjenjivi gubitak.

Iza velikih orgulja, posve uništenih, nalaze se originalni vitraji koji su svi popucali. Riječ je o vitrajima iz 16. stoljeća.

Očitovao se o ovomu nemilom događaju i francuski predsjednik Macron, a predsjednik Vlade najavljuje da će danas popodne otići tamo, u pratnji ministra unutarnjih poslova Geralda Darmanina i ministrice kulture Roselyne Bachelot.

Katedrala u Nantesu već je dijelom bila izgorjela 1972. g.,  kada je krovopokrivač popravljajući krov slučajno zapalio zgradu ognjem. Trebalo je čak 13 godina da se bogoslužje vrati u katedralu tek 1985. Drveni krov zamijenjen je betonskim krovom, što je zasigurno pomoglo ograničiti štetu sada – može se pročitati u francuskima medijima.

M.K.

 

Novalja.coom