Lika nekretnine

HBOR-ovo kreditiranje likvidnosti: sve mjere COVID-19 i kako do sredstava

Objavljeno: 04.08.2020

OTOČAC - Hrvatska banka za obnovu i razvitak donijela je niz mjera pomoći poduzetnicima koje su im dostupne ovisno o veličini poduzeća.

Dostupne mjere za sve veličine poduzeća je moratorij na postojeće kredite

I to za izravno odobrene HBOR-ove kredite pod sljedećim uvjetima: trajanje: svi klijenti – do 30. 9. 2020., klijenti koji imaju COVID score – do 31. 12. 2020., klijenti koji ostvaruju prihod od turističkih djelatnosti – do 30. 6. 2021.

Za kredite odobrene putem poslovnih banaka, moratorij se dogovara s poslovnom bankom.

Reprogram kredita se donosi na produljenje rokova korištenja, počeka i otplate kredita, za reprogram do 6 mjeseci ne naplaćuje se naknada za izmjenu uvjeta (turističke djelatnosti do 16 mjeseci) i dogovara se s HBOR-om ili poslovnom bankom, ovisno o načinu odobrenja kredita.

Kod obrtnih sredstva – mjera COVID-19 rok otplate je do 5 godina, uključujući i 1 godinu počeka, kamatna stopa od 0 posto na HBOR-ov udio u kreditu u prve 3 godine otplate (ovisno o propisima o dodjeli državnih potpora) i odobrenje putem poslovnih banaka (model podjele rizika), izravno HBOR za kredite iznad 37 milijuna kuna.

Obrtna sredstva za poduzetnike u djelatnostima prerade drva i proizvodnje namještaja imaju ove uvjete: rok otplate: do 5 godina, uključujući i 1 godinu počeka; kamatna stopa: od 0 posto na HBOR-ov udio u kreditu (ovisno o propisima o dodjeli državnih potpora); odobrenje je putem poslovnih banaka (model podjele rizika); osiguranje je polica osiguranja HBOR-a (sufinanciranje premije) i ostali instrumenti osiguranja.

Krediti banaka uz HBOR-ovu policu osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika daju se pod sljedećim uvjetima: osiguranici su banke koje odobravaju nove kredite za likvidnost; pokriće je sljedeće: 50 posto iznosa odobrenog kredita za likvidnost izvoznicima (najmanje 20 posto prihoda od izvoza) i dobavljačima izvoznika (najmanje 40 posto prihoda od prodaje izvoznicima); premije su značajno niže od tržišnih.

Dostupne mjere za mid – cap, male i srednje poduzetnike:

Krediti za obrtna sredstva (likvidnost) na temelju okvirnih kredita bankama daju se pod sljedećim uvjetima: redovna kamatna stopa umanjena za 0,75 postotnih bodova; namjena kredita je za obrtna sredstva, a odobravaju se putem poslovnih banaka.

Dostupne mjere za male i srednje poduzetnike kada su u pitanju obrtna sredstva za MSP iz turističke djelatnosti: rok otplate kredita je do 5 godina; kamatna stopa od 0 posto u prve 3 godine otplate (ovisno o propisima o dodjeli državnih potpora); odobrenje je izravno iz HBOR-a; za osiguranje se koristi jamstvo HAMAG-BICRO-a ili osiguranje portfelja kredita, mjenice i zadužnice i/ili drugi instrumenti osiguranja.

Kada su u pitanju obrtna sredstva za ruralni razvoj, ona idu pod sljedećim uvjetima: rok otplate ovisi o visini kredita; do 3 godine je za sredstva od 190.000 - 760.000 kuna; do 5 godina je za sredstva od 760.001 - 1.520.000 kuna; kamatna stopa iznosi 0,5 posto; odobrenje je izravno iz HBOR-a; kao osiguranje koristi se zadužnica korisnika kredita na iznos kredita te, po potrebi, zadužnice povezanih osoba.

Eto, tako veli HBOR.

M.K.

 

Novalja.coom