Lika nekretnine

Tomašić: Zašto Pupovac ne bi sazvao pressicu pa objasnio gdje je dr. Šreter?

Objavljeno: 30.08.2020

Nakon što je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac sazvao izvanrednu konferenciju o napadima na mlade Srbe u Vukovaru "koji traju više od godinu dana" i upozorio kako je rekao "na kontinuirane međuetničke sukobe", za komentar o navedenoj konferenciji i o tome koliko se zapravo može govoriti o ugroženosti Srba u Vukovaru, ali i cijeloj Republici Hrvatskoj,  zamolili smo Ružu Tomašić, zastupnicu u Europskom parlamentu i dopredsjednicu Hrvatske konzervativne stranke (HKS).

Dvojica mladića srpske nacionalnosti napadnuti su u Vukovaru u srijedu navečer oko 23 sata.

"Izgleda kao da netko želi izazvati međuetničke sukobe u ratu teško stradalom gradu i ratnim stradanjem duboko traumatiziranim njegovim stanovnicima", izjavio je Pupovac na izvanrednoj konferenciji. 

Pretpostavljam da je ovdje riječ o navijačkim skupinama, kao što se većinom događa u Vukovaru. Trebamo imati na umu da je blizu granica sa Srbijom, a svakako je trebalo prvo razmotriti situaciju, pronaći razlog što se dogodilo između njih pa onda reagirati. 

Svaki put kada Pupovac daje izjavu to je uvijek jednostrano. I uvijek su 'jadni Srbi ugroženi, ni krivi ni dužni', takav je njegov nastup. Pa tko onda diže tenzije? Naravno da on diže tenzije jer samim time vrijeđa drugu stranu. Zašto ne smiruje tenzije? Pupovac ne bi imao posla da se ne ponaša tako kako se sada upravo ponaša. 

'Ovo je njegov biznis i od toga dobro živi'

"Ivo Josipović ga je jednom dobro opisao rekavši da je on 'etnobiznismen' i to je točno. Ovo je njegov biznis i on od toga dobro živi. Kada bi se dogodila situacija da se svi Hrvati i Srbi pomire i da ne bude nikakvih prijepora, on bi ostao bez posla. Ono što ne razumijem je to zašto ga Srbi toliko dugo biraju, jer očito je da od njega koristi nemaju. Koristi imaju samo oni ljudi koji su oko njega. Da je on radio svoj posao posljednjih 20 godina, ne bi bilo problema i ne bi neki Srbi živjeli u selima i zaseocima gdje nema struje i vode", objasnila je. 

Tomašić je komentirala i Pupovčevu izjavu u kojoj je sugrađanima hrvatske nacionalnosti poručio da pripadnici srpske zajednice ne će učiniti ništa da bi se oni osjećali nesigurno. 

"On ne živi u Vukovaru nego u Zagrebu i 'nema pojma' što se tamo događa. Mislim da nitko tko ne živi u Vukovaru ne može shvatiti tu situaciju. Treba se osloniti na ljude koji žive tamo, iskreno, ne vjerujem da tamo postoje toliko veliki problemi dok se Pupovac ne pojavi. Ponavljam, radi se o navijačkim skupinama koje napadaju jedne druge. To se događa po cijeloj Hrvatskoj, toga je uvijek bilo i toga će uvijek biti te je vrijeme da Milorad Pupovac prestane govoriti da su to izričito nacionalni sukobi", rekla je Tomašić.

Na novinarsko pitanje tko stoji iza napada Pupovac je rekao da "…tko god stoji sada je dotjerao cara do duvara, a tko je car prepoznat će se. Netko je dotjerao do zida".

"Ako naša Vlada sluša i gleda što Milorad Pupovac radi, onda je zapravo vidljivo da je upravo Pupovac 'dotjerao cara do duvara'. Vrijeme je da mu se kaže da prestane sa svojim imaginacijama i da ako želi biti građanin Republike Hrvatske koji želi dobro svim drugim građanima RH, dobrodošao je, a ako ne, onda neka prestane manipulirati", naglasila je Tomašić.

'O ugroženosti Srba najbolje možemo vidjeti za pravoslavni Božić u Vukovaru'

Čelnik SDSS-a je poručio kako je došao reći ljudima "da se ne plaše onih koji se služe politikom sukoba ne bi li se na različite načine održali na vlasti i pokušali suprotstaviti ustavnim vrijednostima ove zemlje".

"O tome koliko su Srbi ugroženi ili se plaše Hrvata u Vukovaru, vrlo jasno se može vidjeti za pravoslavni Božić. Vidimo svake godine snimke koje šalju stanovnici Vukovara. Netko tko se boji, ne bi izašao iz kuće, a kamoli išao u povorkama i pjevao četničke pjesme. On uvijek ističe koliko su Srbi ugroženi u Hrvatskoj, ali da je to stvarno tako, mislite li da bi se Pupovac mogao ponašati ovako i govoriti sve ovo što govori? Da je to zaista tako, on bi bio manji od makova zrna", istaknula je Tomašić.

"Da je to doista tako kako oni ističu i da je Hrvatska puna 'ustaša' pa oni se ne bi smjeli pomaknuti niti spomenuti 'S od Srbina'", dodala je.

Tomašić je i objasnila je li licemjerno govoriti o ugroženosti Srba u Hrvatskoj, posebno nakon agresije koju su učinili na Hrvatsku i stravičnih zločina diljem zemlje, posebno u Vukovaru.

"Naravno da je licemjerno govoriti o ugroženosti Srba u Vukovaru. Koliko mi još uvijek imamo nestalih i što je najgore, žene po Vukovaru prepoznaju silovatelje koji hodaju slobodno, gdje je tu pravda? Oni znaju gdje su naši nestali, a ne žele reći. Zapravo, na žalost opet su u Vukovaru ugroženi Hrvati", rekla je Tomašić i dodala da bi Pupovac trebao bi prestati s licemjerjem ako neće doista raditi na pomirenju. Ako ne želi pomirbu, za dobrobit svih građana Hrvatske bolje je da ne ide nikuda.

"Neka ostane u Zagrebu i priča bajke kakve je i do sada naviknuo pričati", rekla je. 

'Da nije bilo agresije na Hrvatsku, mi bismo bili dobri susjedi'

Naglasila je i da nisu Hrvati krivci za Domovinski rat.

"Nadam se da će Srbi u Hrvatskoj konačno progledati i vidjeti koliko su im svi ti 'mirotvorci' do sada zla donijeli. Nije njima hrvatski narod donio zlo. Da nisu oni došli iz Srbije i dizali ustanak protiv Republike Hrvatske i radili agresiju na našu zemlju, mi bismo sada bili dobri susjedi. Dakle, umjesto da krive nas, trebaju kriviti one koji sve to započeli i koji to još uvijek drže iskru 'da tinja' jer se nadaju još jednom plamenu.

Vrijeme je da Milorada Pupovca pitaju za dr. Ivana Šretera, zašto ne bi sazvao pressicu pa to objavio i rekao sve? Neka se prestane praviti da je ugrožen jer on na toj 'ugrozi' itekako dobro živi. Da nije svega ovoga, on bi bio jedan obični profesor, za kojega se ne bi znalo, a ovako je proputovao cijeli svijet na račun hrvatskog naroda po kojem cijelo vrijeme pljuje", zaključila je Tomašić.

Direktno.hr

 

Novalja.coom