Lika nekretnine

Tragom zbjega lovinačkog kraja

Objavljeno: 11.09.2020

LOVINAC - 19. rujna na području južnog Velebita podno Svetog brda održat će se zajednička manifestacija Tragom zbjega lovinačkog kraja, pohod i misa za poginule hrvatske branitelje. Planinarski pohod Tragom zbjega lovinačkog kraja pokrenulo je Planinarsko društvo Željezničar 2008. godine, a Počasni pohod poginulim braniteljima na Velebitu SJP Grom iz Karlovca i Planinarsko društvo Gora iz Zagreba 2018.

Zbog epidemiološke situacije ove godine organizatori oba pohoda su se dogovorili da se pohodi održe u zajedničkoj organizaciji, a prema svemu sudeći će tako ostati i ubuduće, jer je cilj da se dostojno obilježavaju najteži dani za stanovnike ovog kraja i obrane Domovine Hrvatske.

Naime, 24. rujna 1991. godine oko tisuću stanovnika Lovinca, Svetog Roka, Ričica i okolnih sela morali su u zbjeg preko Velebita kako bi spasili svoje živote od razularenih četnika. One koji to nisu učinili četnici su mučki ubili i zapalili zajedno s kućama.

Poznato je da su na Velebitu za vrijeme Domovinskog rata glavne strateške položaje držale specijalne postrojbe MUP-a i Velebitske satnije i da je na obrambenim zadacima poginuo velik broj hrvatskih branitelja. Zato su prije tri godine SJP Grom iz Karlovca u suradnji s Planinarskim društvom Gora iz Zagreba počeli odavati počast poginulim braniteljima na Velebitu na način organiziranog pohoda koji je završavao svetom misom kod Jurjević stanova.

Planinarima koji imaju tri i više pohoda dodijeliti će se prigodne značke. 

Ove godine zbog epidemioloških problema pohod ne će početi s okupljanjem u određeno vrijeme iz jednog mjesta nego će svaka grupa ili pojedinac dolaziti iz više različitih pravaca: Bunovac, Egeljac, Mali Halan, Libinje, Paklenica…

Nakon pohoda na Sveto brdo (oni koji to žele i imaju fizičke mogućnosti) kod Jurjević stanova održat će se u 14 sati misa za sve poginule i preminule branitelje Velebita. Polaganje cvijeća, vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika braniteljima obavit će svaka grupa posebno po dolasku ili povratku.

Pozivaju se svi branitelji, planinari i drugi ljudi dobre volje da se jave organizatorima pohoda u svojim mjestima kako bi uveličali ovaj događaj. Predviđeno je da se budući pohodi također održavaju svake godine u subotu najbližoj datumu 24. rujna.

M.K.

 

 

Novalja.coom