Lika nekretnine

„Festival šljiva u Nacionalnom parku Plitvička jezera“

Objavljeno: 19.09.2020

Dok je aktualna berba šljiva i pečenje pekmeza, djelatnici Nacionalnog parka Plitvička jezera pridružuju se tradiciji koja je u Lici utkana u život i običaje. JU NP Plitvička jezera organizira pečenje pekmeza koje će se održati u utorak 22. rujna 2020. godine u 13,00 sati u restoranu Lička kuća gdje ćete imati priliku degustirati domaće štrudle, knedle punjene domaćim šljivama, palačinke s pekmezom, buhtle, pite sa šljivama te ličku šljivovicu s oznakom Lika Quality.

Šljiva koja će se brati i koristiti za pekmez biti će šljiva Bistrica koju mnogi nazivaju kraljicom šljiva i nacionalnim ponosom hrvatskih voćara. Njeni plodovi imaju višestruku primjenu: koriste se za konzumaciju, pripremu pekmeza i džemova, kao i za pečenje rakije. Nazivaju je i kraljica rakije jer nijedna šljiva ne daje buke kao šljiva Bistrica.

Želja nam je ovakvim aktivnostima održati običaje branja šljiva i pečenja pekmeza, prezentirati ih u budućnosti svim posjetiteljima Nacionalnog parka Plitvička jezera te potaknuti stanovništvo Lika destinacije na sadnju novih nasada šljive Bistrice.

JU NP Plitvička jezera / I.B. 

Novalja.coom