Lika nekretnine

Održana Jesenska sjednica Prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije

Objavljeno: 23.09.2020

U biskupskom ordinarijatu u Gospiću održana je 21. rujna redovita sjednica Prezbiterskoga vijeća, prva u ovoj godini, pod predsjedanjem gospićko-senjskoga biskupa Zdenka Križića.

Nakon molitve Trećega časa biskup je pozdravio vijećnike te svima zaželio dobrodošlicu, a posebno preč. dr. Željku Blagusu koji je umjesto vlč. Ante Luketića novi predstavnik Ogulinskog dekanata.

Na početku radnoga dijela kancelar preč. Mišel Grgurić pročitao je zapisnik s prošlogodišnje jesenske sjednice, a potom je biskup Križić dao pregled stanja u biskupiji, poglavito glede stanja klera i svećeničkih kandidata. Istaknuo je najprije pastoralne teškoće s kojima su se svi u pandemiji susretali, naglasivši da su ipak u cijeloj biskupiji po planu održana sva slavlja podjela krizme. Glede programa koji je predviđen u Pastoralnom kalendaru nije moguće ništa sa sigurnošću planirati. Kongregacija za bogoštovlje uputila je dopis o potrebi povratka vjernika u crkve, kako se ne bismo pretvorili u “online Crkvu”, naglasio je mons. Križić. Podsjetio je također da je biskupija u posljednje dvije godine dobila petoricu novih svećenika, a uz to su još dvojica inkardinirana u prezbiterij Gospićko-senjske biskupije.

Zatim je kratko naveo u kojoj su fazi izgradnja Svećeničkog doma i samostana sestara karmelićanki u Gospiću, kao i sanacija dijela Svetišta na Udbini, te je istaknuo teškoće zbog golemih troškova. Sa zahvalnošću svakom dobročinitelju naglasio je da treba ustrajati s vjerom u Providnost, to više što su mnogi svećenici donosili doprinose župa za izgradnju Karmela, a pojedini svećenici su davali i vlastita novčana sredstva za tu nakanu.

Došavši na temu nove pastoralne godine biskup je posvijestio kako se zbog koronavirusa mnogo toga planiranoga u prošloj godini nije ostvarilo. Za sljedeću godinu se na razini Biskupske konferencije govorilo o temi Božje Riječi prigodom 1.600 obljetnice smrti sv. Jeronima. Predviđeno je, rekao je mons. Križić, obilježavanje tog datuma, osobito u dalmatinskim biskupijama u domovini, a na Teologiji u Splitu planirano je predavanje za 29. rujna te euharistijsko slavlje na sam blagdan, 30. rujna, koje bi predvodio jedan biskup iz Portugala.

Glede vjeronauka u župama, biskup je podsjetio kako zbog pandemijskih okolnosti postoje teškoće u održavanju župne kateheze, dodavši da se kateheza može održavati u velikim župnim dvoranama, a ako ih nema može se i u crkvi gdje je veći prostor.

Potom je mons. Križić podsjetio na važnost dara za potrebe Svete Stolice, tzv. Petrova novčića, koji će se ove godine prikupljati u nedjelju, 4. listopada. Zatim je svećenicima predočio molbu Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije glede eventualne potrebe zbrinjavanja bolesnih u nekom od raspoloživih biskupijskih pastoralnih objekata te dopis Studentskog katoličkog centra Split (SKAC) s prijedlogom organizacije pučkih misija u jednoj od župa Biskupije od 23. do 28. veljače. Spomenuvši na koncu predstojeće biskupijske susrete, odlučeno je da se svi odgode do povoljnijih okolnosti.

Slijedila je rasprava o Katehetskoj nedjelji u kojoj je glede župne kateheze u okolnostima pandemije biskup ponovno naglasio važnost župnoga vjeronauka, koji bi se trebao odvijati prema mogućnostima pojedinih župa. A potom su kancelar Grgurić i generalni vikar mr. Marinko Miličević predstavili izvješća i planove biskupijske Kancelarije i Katehetskog ureda. Na koncu predviđenoga dnevnog reda kancelar Grgurić je pročitao izvješća i planove povjerenstava za sljedeću godinu, koje su pastoralni povjerenici elektroničkom poštom dostavili Ordinarijatu: Povjerenstvo za duhovna zvanja (mons. Miličević), Povjerenstvo za ministrante (preč. Grgurić), Povjerenstvo za župna pastoralna vijeća i Povjerenstvo za obiteljski pastoral (mons. Tomislav Šporčić) te Povjerenstvo za medije (mons. Mile Pecić).

Na završetku radnoga dijela biskup Križić je obavijestio da su duhovne vježbe za sljedeću pastoralnu godinu planirane za sve svećenike u dva turnusa, u Oštarijama od 8. do 11. ožujka 2021. i u Ličkom Osiku od 23. do 26. kolovoza 2021. Oba turnusa vježbi vodit će o. Mijo Nikić, isusovac i psiholog.

Zatim je ekonom preč. Nikola Turkalj podnio izviješće o trenutačnoj fazi na aktualnim građevinskim radovima na zgradama Svećeničkog doma i Samostana karmelićanki u Gospiću te je i on istaknuo financijske teškoće. Ujedno je najavio velike radove sljedeće godine, koji će poremetiti komunikaciju kroz biskupijsko dvorište, budući da Grad Gospić izvodi modernizaciju gradske kanalizacije čiji trakt prolazi kroz biskupijski park.

Sastanak je završen informacijom vlč. Dine Rupčića o smanjivanju broja stanovnika u Srbu te prijedlogom preč. Blagusa da župnici slave mise na obljetnice smrti svećenika koji su djelovali u njihovim župama, na što su se svi složili s preporukom da se u misi valja sjetiti svih svećenika koji su pastoralno djelovali na području cijele Biskupije.

A. Kaćunko

Novalja.coom