Lika nekretnine

Na Vratniku svečana radost

Objavljeno: 01.10.2020

VRATNIK - Usprkos višestrukim poremećajima normalne ljudske komunikacije na svim razinama života uslijed "pandemijskih okolnosti", tradicionalno godišnje slavlje "Miholje" – proslava zaštitnika župe Sv. Mihovila na Vratniku, 29. rujna – proteklo je u radostnom i svečanom ozračju iznad svih očekivanja.

Koncelebrirano euharistijsko slavlje u jedanaest sati predvodio je dr. Milan Šimunović, a koncelebrirali su senjski dekan i župnik u Sv. Jurju Silvio Milin, gospićki župnik Mario Vazgeč, župnik vikar u Gospiću Domagoj Tujmer, župnik Švice Mile Rajković, ter umirovljeni svećenik Zlatko Sušić, kao i upravitelj župe don Anđelko Kaćunko.

Poslijepodnevno misno slavlje u 17 sati, koje je privuklo više naroda nego proteklih godina, čemu je pridonio i dolazak veće skupine hodočasnika iz Brinja, predvodio je novi brinjski župnik Josip Tomljanović, u koncelebraciji s don Jurom Ladišićem, duhovnikom slijepih i slabovidnih, ter župnikom don Anđelkom.

Na koncu misnih slavlja župnik don Anđelko je posebno pozdravio djelatnike Policijske postaje Senj i čestitao im dan policije, zatim predstavnike hrvatskih branitelja i članove udruge Hrvatski domobran, koji svake godine dolaze na vratničku "Miholju". Ujedno je zahvalio senjskim glazbenicima, maestru Milanu Dučiću, orguljašu senjske katedrale, koji je predvodio pjevanje na jutarnjem bogoslužju, i Ivanu Prpiću Špiki, voditelju katedralnoga zbora, koji je sudjelovao na večernjoj euharistiji.

Don Anđelko je također pohvalio župljane koji su, pod vodstvom Zorice Nekić, sudjelovali u pripremi slavlja, a posebno onima koju su doprinijeli unutarnjoj obnovi crkve, koja je nakon temeljitog preuređenja prije dvadeset godina pod vodstvom Mile Čančara, sada ponovno "osvježena".

Premda je ovogodišnja "Miholja" bila razmjerno "skromnija" od prijašnjih jer pored crkve nije bilo tradicionalnog pučkog veselja sa živom glazbom i ponudom "lovačkog kotlića" za sve, narod je poslije obiju misa ostao u radostnom druženju uz veselu spontanu pjesmu, piće i domaće kolače. Tako je, po župnikovim riječima, "snaga vratničke miholjske vjere, nadjačala odredbe i mjere".

A.K./M.K.

 

Novalja.coom