Lika nekretnine

Ni na kavu bez maske

Objavljeno: 13.10.2020

OTOČAC – U eri smo novoga „nenormalnoga“,  Nacionalni stožer Civilne zaštite s današnjim danom nametnuo je nošenje maski u svima zatvorenim prostorima i ograničavanje društvenih okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi.

Maske moraju nositi vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnomu prometu, zaposlenici u trgovinama i kupci dok kupuju, konobari, odnosno oni koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka te gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke.

Vele da maske moraju nositi i zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koji rade sa strankama i stranke koje dolaze u ta trgovačka društva, ustanove i institucije, zaposlenici u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima, zaposlenici u uredima u kojima se ne može osigurati međusobna fizička distanca (sada se više ne spominje socijalna distanca – i to je neki napredak) od najmanje dva metra te vjernici prilikom vjerskih obreda i okupljanja u zatvorenomu prostoru.

Maske su obvezni nositi gledatelji na športskim natjecanjima koja se održavaju u zatvorenim prostorima, posjetitelji svih društvenih i javnih okupljanja u zatvorenomu prostoru te druge osobe koje na to obveže njihov poslodavac.

Što je s tzv. društvenim okupljanjima? Organizatori društvenih okupljanja obvezni su najkasnije pet dana prije planiranog okupljanja elektroničkom poštom županijskog centra 112 zatražiti suglasnost za održavanje okupljanja od nadležnog županijskog stožera civilne zaštite. Županijski stožer je onda obvezan odgovoriti na podneseni zahtjev u roku od 48 sati od zaprimanja zahtjeva za suglasnost. Ako se ne zatraži ili ne dobije suglasnost – nema društvenih okupljanja.

Nužna epidemiološka mjera ne odnosi se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programe, kino projekcije, športska natjecanja, okupljanja tijekom pirovanja, pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni, vjerske obrede, izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenima prostorima.

Ali to nije sve, na prijedlog županijskog stožera civilne zaštite ograničavanje društvenih okupljanja za područje pojedine jedinice lokalne i područne (samouprave može se urediti na drugačiji način od propisanoga.

Odlukom Nacionalnog stožera uvodi se nužna mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za  zaposlenike  zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima te zaposlenike ustanova socijale skrbi koje pružaju uslugu smještaja i posjetitelje korisnicima, ako su posjete u tim ustanovama dopuštene.

Ova odluka Stožera ne odnosi se na rad u osnovnim i srednjim školama, visokim učilištima te ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja.

Eto, na znanje i ravnanje po novom „normalnom“.

M.K.

 

Novalja.coom