Lika nekretnine

Obrtna sredstva za ruralni razvoj putem HBOR-a

Objavljeno: 15.10.2020

OTOČAC - Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s HBOR-om pripremilo je financijski instrument koji će osigurati likvidnost u sektorima poljoprivredne proizvodnje, prerađivačkog i šumarskog sektora, ali i potaknuti oporavak nakon krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Obrtna sredstva za ruralni razvoj olakšat će pristup financiranju obrtnih sredstava potrebnih za neometano odvijanje proizvodnje i financiranje tekućeg poslovanja (priprema proizvodnje, sirovine i materijali, ostali proizvodni troškovi, troškovi radne snage, podmirenje obveza prema dobavljačima, opći troškovi tekućeg poslovanja) za prihvatljive krajnje primatelje pogođene pandemijom koronavirusa.

Sredstva se osiguravaju iz Programa ruralnog razvoja u sklopu Mjere Financijski instrumenti ukupne vrijednosti 130 milijuna kuna. Namijenjena su mikro, malim i srednjim poduzetnicima iz poljoprivrednog, prerađivačkog i šumarskog sektora.

Minimalni iznos kredita je 190.000, a maksimalni 1.520.000 kuna.

Nije potrebno osigurati vlastito učešće korisnika kredita. Kamatna stopa iznosi 0,5 posto godišnje fiksno. Instrumenti osiguranja su bjanko i obične zadužnice korisnika kredita/povezanih osoba.

Rokovi otplate kredita do 5 godina (uključujući poček do 12 mjeseci) neovisno o iznosu kredita. Rok korištenja kredita u pravilu do 6 mjeseci. Kredit se, u pravilu, otplaćuje u jednakim mjesečnim, tromjesečnim ili polugodišnjim ratama.

A više informacija može se pronaći putem poveznice https://www.hbor.hr/kreditni_program/obrtna-sredstva-za-ruralni-razvoj/ , a odgovore na dodatna pitanja vezana uz zajam mogu se postaviti putem hbor-gospic@hbor.hr.

M.K.

 

Novalja.coom