Lika nekretnine

Još 2017. od Plenkovića traže da zaustavi govor mržnje u Pupovčevima Novostima

Objavljeno: 17.10.2020

Iako je udruga U ime obitelji zatražila od Andreja Plenkovića još 2017. da zaustavi govor mržnje u medijima, iako su upozorili posebno na tjednik “Novosti” Srpskog narodnog vijeća (SNV) koji godinama izražava netoleranciju prema većinskom hrvatskom stanovništvu, Plenkovićeva reakcija, ali i reakcija institucija u potpunosti je do danas izostala.

Taj tjednik, koji se svaki mjesec financira s 300.000 kn iz proračuna RH i dalje nastavlja sa svojim širenjem mržnje prema političkim neistomišljenicima. Osim Republike Hrvatske, jedna od najčešćih meta SNV-ovih Novosti je Katolička crkva u Hrvata. U ime obitelji informirala je i međunarodne institucije o porastu lijevog (komunističkog) ekstremizma u Republici Hrvatskoj, s obzirom da predsjednik SNV-a, predsjednik SDSS-a i Plenkovićev koalicijski partner, Milorad Pupovac, javno podržava lik i djelo komunističkog diktatora Tita.

”Moramo se zapitati kako je došlo do ovakve radikalizacije. Ovo je sigurno uvjetovano informacijama pod kojima je on bio, izvorima kojima se napajao da napravi ovo. Vidjet ćemo tko je odgovoran. Ne može se u ovom trenutku ni u koga uprijeti prstom, ali se društvo mora zapitati tko su akteri koji potiču mržnju u političkom životu Hrvatske. Koji čak nakon ovoga akta, poput Ivana Penave i Karoline Vidović Krišto su u stanju dati izjave koje su za svaku osudu, neprihvatljive, nevjerojatne u političkom smislu i sigurno ne pridonose kulturi tolerancije i normalnog ponašanja u uređenom društvu”, ustvrdio je u četvrtak predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, nakon što je 22-godišnji mladić pucao na Vladu.

“To je i dio odgovornosti na dio medijskih aktera. Ne mislim na vas nego na one koji u svojim emisijama potiču mržnju između Hrvata i manjinskog naroda Srba”, dodao je i apelirao stoga na sve aktere, političke i medijske da se ”podigne razina odgovornosti, poštovanja u uvažavanja jer jedino tako se može stvarati kulturu u kojoj neće dolaziti do ponašanja mladih na način kao što smo to vidjeli u ponedjeljak”.

I tim Marka Perkovića Thompsona podsjetio je na nereagiranje hrvatskih političara, institucija i pučke pravobraniteljice u slučaju objave “Novosti” Srpskog narodnog vijeća u kojoj se na naslovnici prikazuje kako srpom kolju hrvatskog glazbenika i hrvatskog branitelja Marka Perkovića Thompsona, ali Plenković na to – nije reagirao.

Izvješće koje je sastavila udruga U ime obitelji ukazuje na brojne eksplicitne primjere izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

Narod.hr

 

Novalja.coom