Lika nekretnine

Jadranka Cigelj pokrenula tužbu protiv Srbije i RS-a

Objavljeno: 20.10.2020

Jadranka Cigelj, žrtva silovanja, koja je prva pokrenula proces naplate odštete protiv Republike Srpske i Srbije, gostovala je u Centralnom dnevniku FACE TV.

Portal Direktno objavio je prije dvije godine ekskluzivni intervju s Jadrankom Cigelj, žrtvom silovanja koja je za vrijeme rata završila u logoru Omarskoj. Njezina teška životna priča nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Cigelj je pokrenula tužbu i proces naplate odštete protiv RS-a i Srbije, piše Slobodna Bosna.


"Čovjek nosi sjećanja iz logora, ali ipak je malo očvrsnuo! Ako šutim i povučem se u sebe, nećemo nikome pomoći! Kad sam izašla iz logora, nisam skoro dvije godine spavala! Sin mi je rekao: 'Ako nećeš živjeti radi sebe, onda moraš radi mene'.

Ima mnogo težih sudbina nego što je moja! Knjigu sam pisala tri godine. Morala sam sve iz sebe izbaciti! Kad sam napisala knjigu, zatvorila sam koncentracijski logor 'Omarska' u sebi i počela na drugi način gledati život i svijet. Ljudi moraju početi govoriti.

Sebe sam vrijeđala i neku imaginarnu osobu. Pišem drugi dio knjige, nije lagan - probijanje i rukama i nogama i bitka za egzistenciju nakon rata", rekla je.

"Kada smo došli kući, to je isto bio logor! Moj silovatelj je rekao da sam ja čitala 50 nijansi sive! Ne zamjeram mu, zamjeram onima koji nisu donijeli presudu! Razmišljala sam da mu ja presudim. Odjednom počnete selektivno razmišljati, kao da neko vrijedi da sebe uništavate, svu ljepotu života koji vam je ostao. On je svinja! Bio je zapovjednik u Omarskoj, iako se trudio dokazati da nije! Dva puta sam pokušala otići u Omarsku, jednom sam pala u nesvijest, drugi put sam ustuknula kad sam vidjela videokamere. Samo se zločinac vraća na mjesto zločina, tu priču treba zaboraviti!", dodala je Cigelj.

Mnogo energije je uloženo u tužbu

"Sulejman Tabaković i ja smo prijatelji godinama. Mnogo je energije uložio u tužbu, vjerujem da će uspjeti! Uključio je cijeli tim odvjetnika! Američko pravosuđe ne prašta, po tome su poznati! Nadam se da će se realizirati dok sam živa! To će sve plaćati RS i Srbija! U presudi stoji da je nalogodavac bio Slobodan Milošević! Europa, Milorad Dodik i Aleksandar Vučić čekaju sljedeći korak! Sad više ne mogu 'koknuti' nikoga! Sad je kasno, priča se zakotrljala!", rekla je i dodala:

"Žao mi je što nisam otišla u inozemstvo, ako se neće zločinac maknuti, bolje da se žrtva makne, mnogo toga me podsjeća. Ne pamtim snove koje sanjam, ali se probudim sa stisnutim rukama i stegnutim zubima!"

"Nisam heroina, ja sam samo čovjek koji govori o iskustvu koje ne želim nikome! Bivši logoraši su uspjeli izbaciti teret s leđa, nismo potonuli nego smo čvršći izašli", zaključila je Cigelj. 

Direktno.hr

 

Novalja.coom