Lika nekretnine

Palić: Zašto zakonom nije regulirano isticanje četničkih obilježja i petokrake?

Objavljeno: 16.11.2020

Ustavni stručnjak dr. sc. Mato Palić postavio je pitanje zašto Hrvatska do sada donijela zakon za reguliranje isticanja četničkih obilježja i zvijezde petokrake.

Prenosimo njegovu objavu:

Hrvatska je, nažalost, jedina država u Europi i šire u kojoj je u javnom prostoru potpuno normalno korištenje obilježja koja su isticali oni koji su u Domovinskom ratu ubijali i rušili našu zemlju. Zašto niti jedna parlamentarna politička stranka u Hrvatskom saboru nije predložila donošenje zakona kojim bi se isticanje četničkih obilježja i zvijezde petokrake reguliralo na način koji uvažava vrijednosti na kojima je nastala?”, napisao je dr. sc. Palić.

Podsjetimo, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je početkom studenog ustvrdio za N1 da je “Za dom spremni” ustaški pozdrav Nezavisne države Hrvatske i da je njegovo korištenje neustavno. “Obilježja koja podsjećaju na NDH su protuustavna. To je Ustavni sud jasno rekao i to je njegov stav. Sporna pitanja u javnosti mogu se riješiti ili ujednačavanjem sudske prakse ili zakonskim rješenjem”, izjavio je.

Narod.hr

 

Novalja.coom