Lika nekretnine

Apel javnosti za zaštitu bjeloglava supa

Objavljeno: 16.11.2020

PLITVIČKA JEZERA - U posljednje vrijeme travnjake u okolici Nacionalnog parka Plitvička jezera oblijeće bjeloglavi sup. Najčešće se zadržava u blizini pašnjaka na kojima boravi blago, naravno, u svojoj staroj ulozi, nadglednika i čistača.  S visine prati stada u potrazi za uginulom životinjom, jer je isključivo lešinar, t.j. hrani se uginulim životinjama, najčešće krupnim sisavcima (ovce, goveda,…) i nikad ne će napasti živu životinju. Zbog načina prehrane vrlo je bitan u hranidbenoj mreži jer služi kao čistač.

Područje zadržavanja su mu pašnjaci nešto južnije od Parka: Krbava, Krbavica, Korenica, Udbina, područja ekstenzivne poljoprivredne djelatnosti, ali i područje aktivnosti vučjih čopora, što znači da se potencijalno hrani na ostacima njihova plijena. Prošle je zime kod Mazina od namjernog trovanja preko lešine teleta uginuo vuk, lisica i suri orao. Iako je trovanje zakonom zabranjeno, neuki ljudi, nesvjesni posljedica kako po životinje, tako i po ljude, još uvijek ˝uzimaju stvar u svoje ruke˝. Jer svaka životinja, neovisno o čovjeku ima svoje mjesto u prirodi, i važna je za opstanak prirode kao cjeline.

Apelira se ponajviše na stočare da ne bacaju otrove u prirodu koji mogu naštetiti supu, naime bjeloglavi sup ne će nikada napasti živu životinju. Svakako da se na ovog letača ne smije pucati.

NPj/M.K.

 

Novalja.coom