Lika nekretnine

GPOU predstavlja u projektu Erasmus+ project UNESCO Network cijelu Hrvatsku

Objavljeno: 18.11.2020

OTOČAC – U utorak je u Gackomu pučkom otvorenom učilištu predstavljen projekt  Erasmus+ project UNESCO Network. Već sam naziv daje naslutiti da se radi o projektu koji se financira sredstvima Europske unije.  

O projektu su govorili ravnateljica Gackoga pučkog otvorenog učilišta Otočac Nada Avsec; dr. Joško Ćaleta iz Instituta za etnologiju i folkloristiku, Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu za očuvanje nematerijalne baštine Republike Hrvatske; organizatorica kulturnih programa GPOU-a Vera Dasović i članica ansambla Harmonija disonance prof. Franka Kovačević.

Kako je na konferenciji istaknuto, u ovomu projektu sudjeluje osam iskusnih organizacija iz europskih zemalja: Latvija - Zaklada za etničku kulturu Suita; Estonija - Zaklada za kulturni prostor Kihnu i nevladina organizacija Setoma; Makedonija - ICTM Nacionalni odbor Makedonije; Gruzija - Gruzijski centar za umjetnost i kulturu; Italija - Sveučilište u Cagliariju; Portugal - Municipio de Idanha-a-Nova i Hrvatska - Gacko pučko otvoreno učilište Otočac. Nositelj projekta je Zaklada za etničku kulturu Suita - Latvija, a Gacko pučko otvoreno učilište Otočac partner je ovog projekta koji ima zajednički cilj s nositeljem i drugima partnerima, a to je održavanju tradicije i tradicijske kulture. 

Ravnateljica Učilišta Nada Avsec istakla je da Gacko pučko otvoreno učilište po prvi puta sudjeluje u jednomu europskom projektu, što će svakako biti jedno novo i kvalitetno iskustvo, posebno kada se radi o nematerijalnoj kulturnoj baštini. A kada je u pitanju takva baština, onda na prostoru Gacke ima nekoliko zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara, naglasila je Avsec, od načina izrade tamburice dangubice, od izrade gacke plavi, od izrade coklji, od zaštićenih gackih čakavskih govora, od zaštite ojkanja kao specifičnog načina dinarskog pjevanja, i od zaštite izrade, dodali bismo, drvene šimle, odnosno šindre. Učilište će iz projekta realizirati 29.354 eura od ukupnog iznosa od 250.472 eura.

Dr. Joško Ćaleta smatra da je Učilište po prirodi stvari postalo partner projekta. A to treba zahvaliti prije svega bogatoj tradiciji njegovanja folklora, odnosno smotrama folklora u Otočcu, te organizaciji pjevanja i plesa u dinarskoj kulturnoj zoni. Ovim projektom, naglasio je Ćaleta, Učilište, odnosno Otočac, postaje centar pjesme i plesa cijele hrvatske dinarske kulturne zone, od njena sjevera pa do krajnjeg juga Hrvatske, naravno, dodali bismo, i dijela Bosne i Hercegovine gdje žive Hrvati.

Franka Kovačević je posebno istaknula nematerijalna kulturna dobra kao osnovu ovog projekta. Jer nematerijalna kulturna baštine je podložnija prolaznosti i svojevrsnom zaboravu, za razliku od one materijalne, koja se ipak bolje čuva, barem u muzejima i sličnim ustanovama. A nematerijalna, ona se živi. Zato će sudjelovanje KUD-ova u projektu biti od iznimne važnosti – istakla je Kovačević.

I na kraju je Vera Dasović istakla da je vrijeme provedbe projekta dvije godine, no s obzirom na pandemiju koronavirusa da će se vjerojatno protegnuti i na tri. Učilište će, odnosno Hrvatska, biti posljednje u predstavljanju svoje nematerijalne kulturne baštine, za ponadati se da će do tada koronavirus jenjati pa da će se projekt moći realizirati ne online već uživo. A ono će se ogledati ne samo u nastupu HKUD-a Široka Kula, KUU Gacka iz Lešća i FD GOPU-a Otočac, već i u prezentaciji gastronomije (autohtonih jela), prezentaciji zaštićenih gackih čakavskih govora, izrade coklji i niza drugih stvari.

Ovaj projekt je zapravo razmjena metoda, pristupa i prakse među organizacijama i državama sudionicama gdje će se realizirati zajednički treninzi u svima partnerskim zemljama s raznolikim programom kako bi se pružila sveobuhvatna slika stanja u svakoj zemlji u regiji. 

I na kraju svakako treba naglasiti da je Gackomu pučkom otvorenom učilištu pripala čast da predstavlja i zastupa ne samo sebe, ne samo regiju Gacku, već cijelu Hrvatsku.

M.K.

 

Novalja.coom